Za proruské separatisty přijel bojovat i Čech, hrozí mu až pět let vězení

Bezpečnostní informační služba se zaměří na Čecha, který na Ukrajině bojuje v řadách proruských separatistů. O případu informovala Česká televize. Během protestů horníků v Oděse na podiu vystoupil muž, který se představil jako Ivo Stejskal z Brna. Na východ země údajně přijel, aby pomohl tamním protivládním povstalcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládním povstalcům přijel do Doněcku na pomoc i Čech, který se představil jako Ivo Stejskal

Protivládním povstalcům přijel do Doněcku na pomoc i Čech, který se představil jako Ivo Stejskal | Foto: Youtube, Repro: Český rozhlas

„Po tom, co se tady na Ukrajině stalo, mi nezbylo než sem přijet. Vy jste viděli, co bylo v Oděse, jak tam řádili, kolik lidí zabili,“ hřímal z podia na oděském náměstí muž, který se představil jako Ivo Stejskal z Brna.

Pokud ale svoje pódiové sliby splní, mohl by mít po návratu do vlasti problémy. „Pokud je zjištěna služba v cizí armádě, která nebyla schválena podle branného zákona – to znamená prezidentem republiky, tak může být sankcionována,“ říká Vladimír Lukovský z ministerstva obrany.

Občan může do ozbrojených sil jiných států vstoupit jen se souhlasem prezidenta na základě své žádosti. Člověk, který má více státních občanství, může vstoupit do armády jiného státu, jehož je také státním občanem, i bez souhlasu prezidenta. Souhlas není potřeba také pro vstup do armády státu, který je členem stejné mezinárodní obranné organizace jako ČR.

A to až pětiletým vězením. Už teď má ale Ivo Stejskal téměř jisté, že se na něj zaměří i tuzemská Bezpečnostní informační služba.

„My děláme maximum pro to, abychom věděli, že se nějaký radikál, který bojoval v zahraničí, vrací zpátky do naší republiky,“ potvrzuje mluvčí BIS Jan Šubrt.

Bez povolení prezidenta můžou čeští občané sloužit jen ve vojsku některé ze zemí NATO.

Proruští separatisté nerespektují dočasné příměří na východě Ukrajiny

Číst článek

Veronika Neprašová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme