O řádu pro Gorbaněvskou byl prý Zeman rozhodnutý už před její smrtí

Miloš Zeman ocení zesnulou ruskou disidentku Natálii Gorbaněvskou řádem za zásluhy o demokracii. Prezident to řekl v Hovorech z Lán, které vysílá Český rozhlas. O ocenění dalších z „osmi statečných“ se Zeman teprve rozhodne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natalja Gorbaněvská

Natalja Gorbaněvská | Foto: Filip Jandourek

Návrh, aby prezident vyznamenal Gorbaněvskou, která zemřela loni v listopadu, tento týden schválili poslanci. Miloš Zeman však prý byl rozhodnutý už dřív.

„Já jsem strašně rád, když mi někdo navrhuje kandidáty, pro které jsem se už sám půl roku nebo rok před tím dávno rozhodl. Setkal jsem se s Natálií Gorbaněvskou na Pražském hradě krátce před její smrtí v Paříži. Sdělil jsem jí, že jí chci udělit tento řád,“ uvedl Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hovory z Lán ze dne 22. června 2014. O aktuálních tématech české i světové politiky mluvil s prezidentem Milošem Zemanem moderátor Jan Pokorný

Natalia Gorbaněvská na moskevském Rudém náměstí v srpnu 1968 demonstrovala společně s dalšími sedmi disidenty proti okupaci Československa vojáky tehdejšího socialistického tábora, za což byla potrestaná tamním režimem.

Poslanci navrhli udělit řád i ostatním z „osmi statečných“ prezident je však zatím rozhodnutý jen u Gorbaněvské. Podle něj za to mohou „technické detaily“ – při udělování se totiž do sálu vejdou v jedné řadě křesla jen asi pro 30 lidí.

„Sněmovna mi navrhla 70 kandidátů, já sám mám asi 20, tak to máme dohromady 90. Ale zase nechci, aby kvůli tak triviálnímu detailu, jako je počet křesel, byl omezen počet lidí, kteří si to opravdu zaslouží, možná že ve Valdštejnském sále uděláme dvě řady,“ poznamenal Zeman.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme