Soud zamítl žalobu Komoditní burzy Praha na ministerstvo zemědělství

Komoditní burza Praha přijde o licenci. Městský soud v Praze dal za pravdu ministerstvu zemědělství, podle kterého burza nesplňovala základní podmínky pro to, aby mohla dále podnikat. Resort vzal firmě státní povolení už letos v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Firma totiž podle ministerstva neorganizovala řádné obchody. A stejně to vidí i Městský soud v Praze, upozornil deník E15.

Burza se na soud obrátila, protože s odejmutím povolení nesouhlasí. Její vedení už dříve označilo rozhodnutí ministerstva za „hrubě nezákonné“.

Na svých webových stránkách burza připomíná, že loni uzavřela obchody za 70 milionů korun. Dosavadní podnikání je podle ní v souladu se zákonem o komoditních burzách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Beneš

Bez licence burza nebude smět organizovat obchody. Podle deníku E15 vstoupí hned po doručení rozsudku do likvidace.

Šéf burzovní komory Komoditní burzy Praha Milan Nejedlý listu řekl, že proti rozhodnutí firma podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Komoditní burza Praha je jedním ze tří českých trhů, kde mohou obchodníci nakupovat elektřinu a plyn pro konečnou spotřebu. Obchoduje se tam ale třeba také s dřívím, nerostnými surovinami, povolenkami na emise skleníkových plynů nebo krmivy.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme