Bob Dylan napsal píseň do hotelového bloku, teď se rukopis vydražil za 2 miliony dolarů

Dostat 2 miliony dolarů za text písničky, o tom se může skladatelům i básníkům jen zdát. Jednomu se ale takový sen splnil. Text musel být ale pěkně uleželý. Starý skoro 50 let. V newyorské aukční síni Sotheby's vydražili v přepočtu za více než 40 milionů korun rukopis songu Boba Dylana Like a Rolling Stone.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bob Dylan

Bob Dylan | Foto: oficiální stránky Boba Dylana

Rukopis písničky zahrnuje čtyři archy papíru z bloku washingtonského hotelu Roger Smith. Text napsal Bob Dylan obyčejnou tužkou.

Nejedná se o artefakt z první ruky, už ho prodával sběratel a Dylanův fanoušek z Kalifornie. V Sotheby's za něj dostal za něj 2 miliony a 45 tisíc dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o dražbě rukopisu textu Like a Rolling Stone Boba Dylana přináší Pavel Novák

Text napsal Dylan, když mu bylo 24 let. Když pak píseň v roce 1965 vyšla, udělala z něj hvězdu. Je jedním z klenotů moderní populární hudby dodnes.

Dosud nejlépe vydraženou písničkou byl originál textu písničky Beatles A Day In The Life z alba Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Prodala se za 200 tisíc dolarů, tedy asi 24 milionů korun.

Na prodej je ale i klasika: například za sešit poznámek Ludwiga van Beethovena ke klavírním cvičením z 19. století zaplatilo pařížské muzeum před dvěma lety přes 250 tisíc eur, tedy zhruba 6 milionů a 750 tisíc korun.

Pavel Novák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme