Cena kakaa rekordně rostla, výrobci čokolády budou muset zdražovat

Výrobci čokoládových pochoutek budou muset zdražovat. Cena kakaa totiž rekordně vzrostla. Můžou za to špatné klimatické podmínky, kvůli kterým je kakaových bobů nedostatek. Zásoby kakaa se tak zmenšují už třetím rokem, a to je dokonce nejdelší období nedostatku za posledních 47 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoládová munice

Čokoládová munice | Foto: Khalil Baalbaki

Se spotřebou okolo šesti kilogramů na osobu za rok patří Česká republika k evropskému průměru. Světu čokoládových pochoutek vládnou především země západní Evropy. Na cenu přitom hledí jen 12 procent lidí.

Jenže cena kakaa teď na světových trzích dosahuje rekordních hodnot a to se dotkne právě i cen čokolády, jak potvrzuje i analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se rekordně vysoké ceny kakaa projeví v obchodech, zjišťovala Zuzana Švejdová

„Cena roste především kvůli horšímu počasí v Ghaně a v Pobřeží slonoviny, kde se pěstuje víc než 60 procent světové produkce. Ale je to i cena tažená poptávkou, a to především z Asie - ta se meziročně zvýšila o víc než deset procent. Dá se taky očekávat, že se více než 40procentní zdražení projeví u maloobchodních cen.“

Podle Jedličky by se čtyřicetiprocentní zdražení na burze mělo promítnout do cen čokolády zhruba s ročním zpožděním, a to v řádu deseti procent. Producenti čokolády se ale snaží cenu do výrobků zatím nepromítat a omezují náklady v jiných oblastech.

„Nejprve se snažíme ve výrobě nebo v logistice, ale když se zvedne cena základního vstupního produktu o 40 procent, tak ani my na to nemůžeme nereagovat. My jsme v posledních dvou letech zvedli ceny našich čokoládových produktů asi o deset procent,“ říká Vratislav Janda z Nestlé Česko.

Zdražování dopadne třeba i na malou českou čokoládovnu Troubelice, která vyrábí nápoje a tabulkové čokolády z ekvádorských kakaových bobů. Svoje výrobky dodává hlavně do tuzemských obchodů se zdravou výživou. Podle jejího majitele Františka Bačíka bude muset firma zdražit výrobky až s novou objednávkou bobů.

„Například čtyřicetigramová čokoláda, která stojí 65 korun, by mohla stát 70 až 75 korun. Takže řádově se pohybujeme v rozmezí pět až deset korun na tabulce čokolády,“ upřesňuje Bačík.

Cena se může dál zvyšovat

S růstem cen roste i spotřeba čokolády, a to v Asii. Tam navíc vznikají i nové závody na zpracování čokolády, staví se například v Číně a Indii. Podle analytiků je ale možné, že se cena kakaa bude ještě dál zvyšovat.

„Vlastně ta špatná situace, kdy je větší poptávka než nabídka, může přetrvávat i nadále. Analytici očekávají, že tento stav se vyrovná až někdy okolo roku 2020. Existuje zde silný zájem výrobců čokolády, aby farmáři v těch klíčových oblastech byli podpořeni, aby dostali lepší technologie,“ vysvětluje analytik Jedlička.

Dobrá zpráva je to hlavně pro samotné pěstitele. Kakao je mezi plodinami, jako jsou třeba káva nebo cukr, nejméně výnosné. Zemědělci si přijdou zhruba na tisíc dolarů na hektar. Z ceny finálního produktu pak mají přibližně tři procenta.

Cena kakaa na americké burze v USD za tunu (květen 2010 - červen 2014) | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme