Služební zákon bude od příštího roku platit. Podpořili ho zaměstnavatelé i odbory

Účinnost služebního zákona od příštího roku podpořili zaměstnavatelé i odbory. Po jednání tripartity to potvrdili Jaroslav Hanák za Svaz průmyslu a dopravy a předák největší odborové centrály Josef Středula.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odborový předák, šéf svazu KOVO Josef Středula

Odborový předák, šéf svazu KOVO Josef Středula | Foto: Noemi Fingerlandová

Odboráři i zaměstnavatelé měli k datu zavedení státní služby výhrady. Další námitky ohledně služebního zákona přetrvávají zejména na straně odborů i nadále.

Odboráři například nesouhlasí s paragrafem, podle kterého může být úředník bez svého souhlasu přeložen až na 180 dní do jiného města. Připomíná to prý nucené práce.

Společně se zaměstnavateli si vyžádali garance, že takzvaný superúředník, kterého bude vybírat komise jmenovaná vládou, bude kvalitní odborník, který udrží politiky od úředníků dál.

„Bude vytvořen vrcholový orgán, ale s kvalifikovanými lidmi a hlavně s hlavou, která bude vysoce odborná. Je nutné, aby v tu doby byly připraveny všechny ostatní věci týkající se nejen odměňování, ale i délky dovolené a dalších benefitů zaměstnanců. Hlavně kdo to bude, kolik jich bude a jakých institucí se to bude týkat,“ vysvětluje prezident Svazu dopravy a průmyslu Jaroslav Hanák.

Ve hře jsou evropské dotace

Obě strany budou také pečlivě sledovat, kolik bude zavedení státní služby stát. Nově jmenovaná pracovní skupina si navíc pohlídá přípravu podkladů pro odměňování úředníků v takzvaném překlenovacím období, tedy do roku 2017.

„Pro nás teď bude důležité vyhodnotit informace od jednotlivých ministerstev, abychom přesně věděli, kolika zaměstnanců se bude zákon o státní službě dotýkat. Ještě budeme schopni zareagovat v rámci debaty o přípravě státního rozpočtu, který budeme na vládě definitivně schvalovat až v polovině září,“ nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka.

Česká republika je poslední země Evropské unie, která služební zákon nemá. Právě jeho zavedením podmínila Evropská komise čerpání evropských dotací. I proto odboráři a zaměstnavatelé přijetí služebního zákona podpořili.

„My jsme si vědomi toho, že čas v této chvíli hraje spíše proti nám, než pro nás. My tady máme ale velmi nebezpečnou podmínku, že pokud tento zákon nebude schválen a nebude aplikován, Česká republika přijde o možnost čerpání prostředků EU od 1. 1. 2015,“ uvádí Středula.

Poslanci dostanou služební zákon na stůl v polovině července.

Věra Pfeifferová, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme