Českolipská radnice chce kvůli nedostatku parkovacích míst zjednosměrnit dopravu

Problém s nedostatkem parkovacích míst, především na sídlišti Špičák a Lada, začala řešit českolipská radnice. Míst pro zaparkování je málo a zaparkovat na sídlišti je večer skoro nemožné. Během probíhajícího blokového čištění se také obnovuje staré vodorovné značení a na některých místech se dělají nová místa k stání. Radnice plánuje kvůli parkování některé ulice zjednosměrnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkování na sídlišti Špičák v České Lípě /ilustrační foto/

Parkování na sídlišti Špičák v České Lípě /ilustrační foto/ | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Parkuju až na parkovišti na druhé straně nahoře. Hlavně přes týden. Možná v sobotu, když lidi odjíždí na chlupy, tak je volno. Jinak večer nezaparkujete vůbec a v neděli už vůbec ne,“ stěžuje si jedna z obyvatelek českolipského sídliště Špičák.

Zaparkovat na sídlišti je problematické především večer. Většina obyvatel by ráda nechala auto v blízkosti svého domu, což se často nedaří. Parkují ta i na místech, která komplikují jízdu dalším vozům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedostatek parkovacích míst na největším českolipském sídlišti může částečně vyřešit zjednosměrnění některých ulic. Natáčel tam redaktor Tomáš Mařas

„Je to hrozné, to se prostě nedá. Chtělo by to rozšířit parkoviště,“ zlobí se další z obyvatel sídliště.

„Je tady málo místa. Při vyjíždění z parkoviště jsou problémy. Tady ve vjezdu stojí auto, tam je to zúžené. Na úrovni křižovatky na hlavní Žitavskou stojí auto a z druhé strany další. Když vyjíždíte z parkoviště, nevidíte ani na jednu stranu,“ popisuje své zkušenosti s parkováním.

Problémy s průjezdností sídliště i nedostatkem parkování začala řešit radnice. „Na některých místech obnovíme staré značení, které už dnes není úplně patrné a naopak, na některých místech, kde vůbec není, ho nově namalujeme. Díky tomuto značení se na to místo vejde více aut, než nyní," vysvětluje mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Parkování na sídlišti Špičák v České Lípě /ilustrační foto/ | Foto: Tomáš Mařas

Dodává, že to není jediný způsob, jak navýšit počet parkovacích míst na jednom z největších sídlišť ve městě. „Uvažujeme o tom, že některé ulice, které jsou v současné době obousměrné, zjednosměrníme tak, aby se i tam vešlo více aut.“

Obyvatelé sídliště ale mají dojem, že některé jednosměrky by naopak mohli být průjezdné oběma směry. Důvodem jsou na konci jednosměrky bezohledně zaparkovaná auta těch řidičů, kteří už nenašli volné místo.

„Myslím si, že zrovna tahle naše ulice Žitavská, ta není udělaná dobře jako jednosměrka. Když se vyjíždí támhle, u těch červených kostek, tak to je hrozné,“ popisuje situaci jeden z tamních obyvatel.

Parkování na sídlišti Špičák v České Lípě /ilustrační foto/ | Foto: Tomáš Mařas

Podle Kristýny Brožové by město o možných úpravách nemělo rozhodovat samo. „Byli bychom moc rádi, kdybychom znali i názor těch lidí, kteří tam dennodenně parkují a musí se tam s touto situací vypořádat,“ říká.

Nových parkovacích míst by mělo být do konce roku o několik desítek víc. Jak dodává Brožová, ne všechno se ale stihlo: „Kvůli počasí se nám nepodařilo všechny ulice dokončit, proto po skončení blokového čištění budeme značit ulice ještě během prázdnin.“

Podobné úpravy, které by měli přinést více parkovacích míst, se týkají celého města. Především ale sídliště Špičák a Lada.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme