Po několika letech oprav otevřeli v Nové Cerekvi maurskou synagogu

V Nové Cerekvi na Pelhřimovsku dnes po několikaleté rekonstrukci otevřeli unikátní synagogu. Jako jediná svého druhu ve střední Evropě je postavená v maurském stylu. Její obnova je součástí projektu revitalizace židovských památek Deset hvězd. Mezi hosty otevření synagogy dnes byli politici i židé, kteří jí pamatují ještě jako zchátralou budovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novecerekvická synagoga

Novecerekvická synagoga | Foto: Libor Dvořák

V opravené synagoze v Nové Cerekvi hráli pozvaným hostům violoncellisti Jiří Hošek a Dominika Weiss Hošková.

Na stropu památky je zavěšený jedinečný lustr. Restaurátor Tomáš Franta bral mustr podle kousků, které našel na půdě.

„V podstatě jsme přišli ke stavbě, která na sobě neměla příliš omítky, a pokud ano, tak byla zašlá, pokrytá mechem a holubím trusem. První dojem byl takový, že to byla zanedbaná, omšelá stavba, která utrpěla špatným zacházením několika režimů, a my byli ti, kteří měli tu čest tu památku znovu oživit, probudit a zrekonstruovat,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zrekonstruovanou synagogu v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku se byla podívat Olga Štrejbarová

Firma Tomáše Franty se specializuje na historické fasády, a i v případě synagogy v Nové Cerekvi se drželi původního záměru architekta.

„Barva je podle původní dohledané barevnosti, která se tady vyskytovala. Dělali jsme rozbory barevnosti v laboratoři a došli jsme k těmto odstínům - okr, žlutá a červená barva,“ dodává Franta.

Dnes je na svou práci hrdý. Potíž byla s dlažbou v lodi synagogy - původní místo těžby opuky nenašli, podobné se dopátrali u Hlinska a povrchově ji zpracovali tak, aby se podobala staré ochozené dlažbě.

Zub času měl zůstat zachovaný také na mobiliáři a na největším z lustrů. Našli několik ramínek a mističek na svíčky, podle kterých dělali restaurátoři rekonstrukci.

Opravený oltář synagogy v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku | Foto: Olga Štrejbarová

S obdivem ke stropu hledí paní Marta Kottová z Tábora. Do synagogy se přišla podívat, protože byla v Nové Cerekvi několikrát vyprávět ve škole o životě v koncentračním táboře.

„Nám bylo dvanáct, když jsme šli do Terezína,“ vzpomíná pětaosmdesátiletá žena. Z 15 tisíc českých dětí jich přežilo 89. Z její rodiny to byl také její bratr.

Synagoga v Nové Cerekvi | Foto: Nová Cerekev

Radost má z povedené opravy i Jiří Daníček, místopředseda Federace židovských obcí v České republice. I on má pocit, že investice téměř 25 milionů korun má obrovský smysl nejen pro historii, ale i budoucnost.

„Je to nejlepší připomenutí toho, že tady židé po staletí žili a byli přirozenou součástí historie a života České republiky a Evropy vůbec. Může to lidem dodat trochu kuráže k tomu být sami sebou. Židé nežili v příznivých podmínkách, a přesto jim stálo za to nepřestat těmi židy být,“ připomíná.

Olga Štrejbarová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme