Zakázané části Šumavy chce ministr životního prostředí otevřít turistům

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO chce zakázané části Národního parku Šumava zpřístupnit turistům. Podle Mladě fronty Dnes by se lidé mohli podívat i do takzvaných prvních zón, tedy míst s nejvyšší ochranou přírody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

živé a mrtvé stromy u Modravy

živé a mrtvé stromy u Modravy | Foto: Jan Rosenauer

Jde například o okolí pramenů Vltavy, hraniční pásmo u Poledníku nebo údolí řeky Křemelné. Ministerstvo kvůli tomu připravuje změnu zákona o ochraně přírody a krajiny.

„Chceme, aby divočina byla chráněna, ale nebyla spojována s tím, jestli tam lidé smějí či nesmějí vstupovat, ale naopak aby lidé za jasných podmínek do lokalit směli. Tato změna vychází z letitých zkušeností z národních parků," řekl Brabec Mladé frontě Dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané novele zákona mluvili redaktorka Eliška Malínská a starosta Modravy Antonín Schubert

Novelu chce ministerstvo poslat do Sněmovny v září jako alternativu k zákonu o národním parku, který schválil Senát a nyní ji mají posoudit poslanci.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha záměr vítá, ale jen v případě, že bude oblast první zóny rozšířena.

„Jinak nezbytně dojde ke konfliktu mezi návštěvností a tím, co se v té přírodě chrání. Jsou tam oblasti, kde se rozmnožují tetřevi, oblasti rašelinišť, kde návštěvnost bude muset být regulována pouze na některé stezky,“ upozorňuje Bláha.

Starosta Modravy Antonín Schubert se nebojí, že by zpřístupnění většího počtu míst turistům mohlo nějak ohrozit šumavskou přírodu.

„Bude-li Šumava pro turistu atraktivní, pak se turista bude rád do národního parku vracet. Samozřejmě že místní podnikatelé z toho budou mít nějaký profit, minimálně se stabilizuje ekonomické prostředí Šumavy,“ dodává.

Martin Hromádka, Eliška Malínská, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme