Rekonstrukce atentátu na Heydricha se poprvé konala přímo na místě činu

V pražské Libni si lidé připomněli výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Během vzpomínkové akce na operaci Anthropoid připravil klub vojenské historie Rota Nazdar přesnou rekonstrukci útoku. Akce s komentovaným doprovodem byla poprvé na místě, kde českoslovenští výsadkáři 27. května 1942 atentát provedli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v pražské Libni

Rekonstrukce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v pražské Libni | Foto: Jan Beneš | Zdroj: Český rozhlas

Je přesně 10 hodin a 35 minut, 27. května 1942. Do zatáčky v ulici V Holešovičkách v pražské Libni přijíždí černý mercedes. A v něm zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.

Pár vteřin na to se před ním objeví výsadkář Jozef Gabčík. Namíří na Heydricha samopal, ale ten nevystřelí. Na řadu okamžitě přichází další z československých výsadkářů Jan Kubiš, který na auto hodí granát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rekonstrukci atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v Praze-Libni natáčel Jan Beneš

Poté oba vojáci zmizí a Heydrich o několik dní později umírá. Přesnou rekonstrukci s komentářem připravil přímo v zatáčce V Holešovičkách klub vojenské historie Rota Nazdar.

Podle jeho šéfa Viléma Fencla je důležité, aby veřejnost na vlastní oči viděla, co se tehdy v Libni stalo.

„Povědomí dnešních lidí o naší historii je poměrně malé. A speciálně operace Anthropoid je opředena spousty mýtů a různých dezinformací. To, jak se to stalo a proč se to stalo, dneska víme daleko lépe než třeba před deseti lety,“ vysvětluje Fencl.

Atentát na Heydricha | Foto: Michal Jindra

Bylo to vůbec poprvé, co klub vojenské historie podrobně zrekonstruoval atentát přesně v místech, kde se před 72 lety skutečně stal. Tedy jenom několik metrů od pomníku operace Anthropoid, který městská část Praha 8 postavila před pěti lety.

„Nacházíme se v místech, kde byl atentát skutečně proveden. Vzpomínky se v minulých letech odehrály na jiných místech a autenticita nebyla tak veliká. Já si nesmírně vážím toho, že tady dnes s Rotou Nazdar můžeme všem zájemcům předvést, jak to ve skutečnosti bylo,“ říká zástupkyně starosty Vladimíra Ludková.

Jozef Gabčík a Jan Kubiš se po atentátu skrývali jenom několik týdnů. Zemřeli 18. června v kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici společně s dalšími pěti parašutisty.

mka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme