V Prostějově půjdou k zemi haly oděvního podniku. Demolice uzavře silnici R46

Zítra ráno má padnout k zemi šest výrobních hal bývalého prostějovského oděvního závodu. Odborníci do skeletů objektů uložili na čtyři tisíce náloží zhruba s tunou dynamitu. Dvanáct hodin před plánovaným odstřelem bude okolí továrny neprodyšně uzavřené. Svým rozsahem půjde podle odborníků o největší demolici v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál bývalého Oděvního podniku v Prostějově

Areál bývalého Oděvního podniku v Prostějově | Foto: Monika Pustovková

Odstřel je rozfázovaný doslova na minuty.

„Deset minut před odstřelem bude vydán první varovný signál, krátce před odstřelem druhý, pak teprve dojde k samotnému odstřelu. Samotný výbuch bude trvat řádově dvě sekundy, bude to opravdu rychlé. Budovy se zakymácí a půjdou k zemi. Nepříjemný bude prach,“ upozorňuje Miroslav Vantuch, který na místě velí hasičům.

Rozvířený prach mají zkrotit vany s vodou umístěné na střechách. Voda zatíží i sloupy budov. Svým rozsahem půjde o unikátní demolici v Česku. Dívat se na ni budou tisíce lidí.

V pohotovosti budou kromě hasičů i prostějovští strážníci a dopravní policisté. Ti v době odstřelu – v sedm hodin ráno – uzavřou pět minut před a pět minut po akci v obou směrech přilehlý úsek rychlostní silnice R46.

Podle mluvčího krajských policistů Josefa Bednaříka budou dvě hlídky postupně svádět auta do jednoho pruhu pomocí oranžových semaforů:

„Semafory upozorní, že tam dojde k uzavírce. Bude to svedeno do jednoho pruhu, který pak bude na tu dobu uzavřen. Dá se tam stopka a v tu chvíli to bude uzavřeno úplně.“

V padesát let starém oděvním závodu se šilo pro politiky, herce nebo olympioniky. V dobách největší slávy dával práci dvanácti tisícům lidí. Firma, která areál koupila, chce postavit nový.

Blanka Mazalová, Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme