Investice Nexenu na Žatecku bude jedna z největších v Česku. Dá práci tisícovce lidí

Jihokorejská firma Nexen investuje do továrny u Žatce téměř 24 miliard korun. Jedna z největších zahraničních investic v historii České republiky míří do Ústeckého kraje, kde je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost ve státě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pneumatiky (ilustrační foto)

Pneumatiky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Morquefile

Firma dostala od Ústeckého kraje slevu na pozemky v žatecké průmyslové zóně Triangle. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM pomohou nová místa lidem bez práce.

„Těch 1050 pracovních míst, která by měla vzniknout, je veliké číslo, když vezmeme v úvahu, že v našem kraji je na úřadech práce evidováno zhruba 63 tisíc lidí,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. V konečné fázi by pak v Nexenu mohlo pracovat až 2300 lidí.

Společnost Nexen Tire Corporation byla založena v roce 1942, vyváží pneumatiky do 130 zemí světa. Sídlo firmy je v jihokorejském Jangsanu, kde je zaměstnáno 2275 lidí. V roce 2007 firma otevřela pobočku v Číně.
Zdroj: ČTK

Investici už schválila vláda. „Vzhledem k pobídkám a zájmu o jednání s touto společností je vidět, že je to jedna z největších investic, které do České republiky přichází,“ dodal Bubeníček.

První pneumatiky by z výrobní linky v nové továrně měly sjet za čtyři roky. Nexen je dodává korejským automobilkám v Čechách a na Slovensku a také Škodovce. Škoda Auto už dříve oznámila, že uzavřela se společností Nexen dohodu o dodávkách pneumatik pro modely Rapid a Octavia.

Pneumatiky Nexen montuje na svá auta také Hyundai, ale jen ve svých továrnách v Koreji a v Číně. Český závod automobilky v Nošovicích mezi odběratele jihokorejského výrobce nepatří.

Česko nabízí investorům kombinaci dobré kvality s přijatelnou cenou. Navíc se mezi Korejci těší obecné popularitě a v rámci Evropy má také výhodnou geografickou polohu.

Žatec, průmyslová zóna Triangle | Foto: ČTK

Tomáš Šácha, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme