Kardinál Duka odsloužil na Konopišti zádušní mši za Františka Ferdinada d´Este

Zámek Konopiště u Benešova si v sobotu připomněl sté výročí od atentátu na následníka trůnu Františka D´Este zádušní mší. Právě na Konopišti následník často pobýval a mši odsloužil kardinál Dominik Duka přímo na zámeckém nádvoří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka | Foto: Jana Šustová

Na úvod zmínil smrt rakousko-uherského následníka a jeho ženy jako začátek krvavého evropského konfliktu, první světové války.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž ze zádušní mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka, připravila Kateřina Hávránková

Připomněl také všechny lidské oběti válečných konfliktů a varoval před dalšími, do kterých lidstvo směřuje. Zmínil i teroristické útoky, kterými se podle něj nedají konflikty řešit.

„Chtěl bych připomenout, že je to také výročí o lidskosti, schopnosti reflektovat situaci, která byla v 19. století v rámci monarchie, ve které vznikly určité nedořešené problémy. Nedualita, která zůstávala jak určitý státní princip, bez přistoupení k trialitě,“ uvedl.

Na mši se přišlo podívat asi sto lidí. Zúčastnil se jí také ministr kultury Daniel Herman.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme