Ministr zemědělství navrhuje nižší spotřební daň pro pivo. Mohla by se promítnout i do ceny

Ministr zemědělství, Marian Jurečka zvažuje, zda navrhnout snížení spotřební daně u piva. Slibuje si od toho lepší výběr peněz do státní pokladny. Zvýšení zmíněné daně prosadil od začátku roku 2010 někdejší ministr financí Eduard Janota. Následně se citelně propadla výroba pivovarů a většina z nich poté zdražila půllitr až o korunu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Pivo | Foto: Licence GNU, Tomasz Sienicki

Na ministerstvu se o snížení spotřební daně debatuje už dva až tři měsíce. „Opakovaně jsem se setkal se zástupci výrobců sladu, chmele i pivovarníků. Jich se zvýšení spotřební daně o 33 procent výrazně dotklo,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Připouští, že se tehdy zvýšil i výběr daně. „Dramaticky pokles výběr z daně právnických osob právě z pivovarů. Efekt byl prakticky nulový,“ dodal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech ministerstva zemědělství hovořil ministr Marián Jurečka

Problémem byl podle něj ale hlavně úbytek až 4500 pracovních míst v pivovarnictví, ve výrobě sladu, chmele a pohostinství.

Jurečka plánuje jen mírné snížení spotřební daně, které by zároveň příliš nesnížilo výběr daně a pozitivně stimulovalo pivovarnictví a další přidružené obory.

„Jsem přesvědčen, že s ohledem na konkurenční boj, by se to promítlo i do konečné ceny piva,“ myslí si ministr.

Do měsíce se chce Jurečka sejít kromě pivovarníků a zemědělců také se zástupci ministerstva financí a přednést jim svůj názor.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme