Vláda směřuje podle ministra Babiše k vyrovnanému rozpočtu v roce 2017

Stát by mohl v roce 2017 hospodařit s vyrovnaným státním rozpočtem. V České televizi to řekl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Podmínkou ale podle něj je, aby se vládě podařilo schválit plánovaná opatření pro výběr daní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek (TOP 09) a Andrej Babiš (ANO)

Miroslav Kalousek (TOP 09) a Andrej Babiš (ANO) | Zdroj: ČTK

"My potřebujeme systémové opatření na výběr daní. A my potřebujeme investovat, navyšovat výdaje. A já jsem o tom přesvědčen, že to, co my máme připravené, tak v roce 2017 určitě budeme přebytkoví," uvedl Babiš, ale vzápětí se opravil.

"Ne přebytkoví, pardon, v podstatě se dostaneme do fáze, kde budeme moci mít vyrovnaný rozpočet," upřesnil ministr. "K tomu směřujeme, já nevím, jestli se to povede, ale takový je cíl," dodal.

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek trvá na svém návrhu z dřívějška, aby vláda snižovala strukturální deficit o půl procenta ročně. TOP 09 by za to podpořila takto sestavené státní rozpočty.

„My vám nabízíme půl procenta ročně. To znamená, že když o 20 miliard ročně přibude do státního rozpočtu díky ekonomickému růstu na příjmech navíc, tak ten růst vám to procento zařídí,“ řekl Kalousek.

Pokud by však vláda postupovala podle toho, co navrhl Babiš, tak by ji TOP 09 podle Kalouska podpořila také, protože by se vešla do strategie, kterou opoziční strana požaduje.

Pro letošek je schodek státního rozpočtu 112 miliard korun, pro příští rok vláda navrhuje stomiliardový deficit.

ČTK, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme