Moderátor BBC Savile měl i nekrofilní sklony, zjistili vyšetřovatelé

Británie už doufala, že se dozvěděla vše o sexuálních deliktech páchaných po desítky let zesnulým moderátorem BBC Jimmym Savilem. Dnes úřady zveřejnily vyšetřovací zprávu o Savileově řádění ve státních zdravotnických zařízeních. Z nových šokujících zjištění vyplývá, že známá britská celebrita měla také nekrofilní sklony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova BBC

Budova BBC | Foto: Redvers via Flickr.com

Savile obtěžoval, zneužíval nebo přímo znásilňoval osoby ve věku od 5 do 75 let; muže i ženy. Při vyšetřování jeho působení v nemocnici v Leedsu se dokonce objevilo silné podezření na Savileovu nekrofilii.

V tomto zařízení počet obětí někdejšího moderátora BBC dosáhl čísla 60. Nebyli to jen pacienti, ale také členové zdravotnického personálu. Z dřívějšího policejního šetření už vyplynulo, že Savileových obětí, které se úřadům přihlásily, je 500.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějších zjištěních řádění dnes už zesnulé mediální hvězdy BBC mluvil britský zpravodaj Jiří Hošek

Vyšetřovací zpráva se týká 28 státních zdravotnických zařízení, od běžných nemocnic až po psychiatrické kliniky se zvláštním režimem.

Zabránit opakování

„Vyšetřování zřízené britským systémem bezplatné zdravotní péče NHS je veřejným důkazem toho, že se podezření na případy sexuálních deliktů Jimmyho Savilea berou vážně a že se citlivě a zároveň pečlivě prošetří,“ řekla advokátka Kate Lampardová, která dohlížela na šetření.

„Věřím, že to povzbudí oběti, aby takové případy v budoucnu okamžitě nahlásily. Když tyhle kauzy vyšetříme, můžou se z nich NHS a další veřejné instituce poučit a zabránit, aby se ještě někdy opakovaly.“

Great Ormond Street Hospital v Londýně | Foto: Jiří Hošek

Mediální hvězdě vše procházelo po desetiletí

Savile byl svého času, jak to zformuloval ministr zdravotnictví Jeremy Hunt, "trochu výstřední národní poklad". Zkrátka celebrita, která měla všude dveře otevřené.

Navíc to byl člověk, který se hodně angažoval v charitě, stýkal se s vlivnými lidmi, politiky i členy královské rodiny – proto byl jednak takřka nedotknutelný a jak řekl labouristický poslanec Andy Burnham, management nemocnic mu „naservíroval zlatý klíč od všech zařízení“.

Dalším rozměrem pak bylo, že obětem nikdo nevěřil nebo to lidé nechtěli slyšet, případně nad tím mávli rukou ve stylu: „vždyť Savilea dobře známe“. Obrovské selhání je i na straně policie, která nikdy podezřením nevěnovala dostatečnou pozornost.

Britský premiér David Cameron | Foto: Jiří Hošek

David Cameron je šokován

Hluboce šokován je novými zjištěními premiér David Cameron, od něj se později očekává asi ještě podrobnější reakce. Podle ministra zdravotnictví Jeremyho Hunta otřesou Savileovy činy Británií v základech.

„Chci se dnes omluvit jménem vlády a jménem NHS všem obětem, které Savile zneužil v zařízeních britského systému bezplatné zdravotní péče. Nechali jsme tyhle lidi na holičkách.“

„I když třeba k zločinům došlo před mnoha lety, řada obětí tu bolest prožívá znovu. Když už nemůžeme odčinit minulost, ať alespoň dnešní upřímnost a transparentnost ohledně spáchaných zločinů uleví jejich bolesti,“ uvedl ministr Hunt.

Od roku 2012, kdy se Savileovy zločiny provalily, se už změnila řada zákonů a nařízení týkajících se třeba bezpečnosti pacientů.

Jiří Hošek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme