Němeček představil na Žofínském fóru své priority, například vzdělávání lékařů

Dost peněz pro zdravotnictví, prevence vážných nemocí, zákon o veřejných neziskových nemocnicích nebo podpora zdravotnické turistiky a exportu. To jsou priority ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD. Představil je na Žofínském fóru Národní strategie zdraví 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Postgraduální vzdělávání lékařů je teď pro rezort, podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD, jedna z nejaktuálnějších věcí k řešení. Lékařů musí být dostatek a péče kvalitní.

Na nutnosti změnit postgraduální vzdělávání se ministr shoduje s Českou lékařskou komorou. Její prezident Milan Kubek vysvětluje, proč čeští lékaři odchází do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o prioritách ve zdravotnictví zjišťovala z Žofínského referenda Lenka Jansová

„Na prvním místě uvádí peníze a na druhém pak velice špatné a nepřátelské vzdělávání, kdy jsou dnes nuceni například k tomu, aby celá léta trávili ve fakultních nemocnicích,“ popisuje.

„My bychom chtěli, aby to vzdělávání bylo co nejjednodušší. Dnes má špatný systém vzdělávání katastrofální důsledky například pro regionální nemocnice,“dodává Kubek.

Do září chce mít ministerstvo hotovou koncepci změn, pak se začne pracovat na zákoně. Další prioritou je zákon o veřejných neziskových nemocnicích.

Mohla by se na ně změnit všechna zdravotnická zařízení, která se pro to rozhodnou. Budou mít pak garantovanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou a odpovídající mzdy zaměstnanců zajistí platové tabulky.

„Pomůže nemocnicím k tomu, aby byly stabilní, aby byly ekonomicky schopny zajišťovat poskytování péče, a aby tam byl závazek tak zvané veřejné služby. Nemocnice se zavážou k tomu, že za podmínek, kdy dostanou výhody z té neziskovosti, budou provozovat i obory, které jsou ztrátové, například pohotovostní služby,“ vysvětluje Němeček.

Ministr chce také co nejdřív zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví, kromě devadesáti korun za pohotovost. Jeho předchůdce Leoš Heger z TOP 09 ale už dřív upozorňoval na dopad, který to může na zdravotnictví mít.

„Nejsou ohroženi poskytovatelé, ale je ohrožen rozpočet Všeobecného zdravotního pojištění. To znamená, buďto budou ohroženy pojišťovny, že budou mít deficit, nebo se tam peníze musí přilít ze státního rozpočtu, když se nenajde jiná cesta,“ uvedl.

Lenka Jansová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme