KSČM a ČSSD v Královéhradeckém kraji se přou kvůli situaci ve zdravotnictví

KSČM vadí současná situace ve zdravotnictví v Královéhradeckém kraji. Krajský výbor proto vydal prohlášení. V něm kritizuje koaličního partnera ČSSD za to, že s komunisty neprojednal aktuální změny ve zdravotnictví. Pokud se stav v rezortu nezmění, budou chtít odstoupení sociálně demokratického hejtmana Lubomíra France.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc | Foto: Filip Jandourek

Krajskému výboru KSČM vadí například problémy související s opravou náchodské nemocnice. V prohlášení ale nesouhlasí hlavně s navýšením peněz na odměny ve Zdravotnickém holdingu Královéhradeckého kraje v situaci, kdy se v jednotlivých krajských nemocnicích zavádějí úsporná opatření.

„KSČM má ve svém programu, že se bude starat tak, aby občané měli zdravotnictví přístupné, bezpoplatkové, a aby zdravotnictví nebylo určitým zdrojem úniků finančních prostředků,“ říká mluvčí krajského výboru KSČM Miroslava Vohralíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu KSČM a ČSSD v Královéhradeckém kraji informoval reportér Ondřej Vaňura

Královéhradecký kraj v červnu výrazně posílil pravomoci holdingu, který má na starosti řízení krajských nemocnic. Nové tříčlenné představenstvo holdingu získalo pravomoc jmenovat představenstva a dozorčí rady jednotlivých nemocnic.

Kraj současně změnil systém odměňování vedení nemocnic, když zavedl pohyblivou složku mzdy. Platy nejvyššího vedení nemocnic a holdingu se budou pohybovat od 60 tisíc do 120 tisíc korun měsíčně. Pokud nenastanou změny do 30. září, chce krajský výbor požadovat odstoupení hejtmana.

„Myslíme si, že to je dostatečná doba. Naše prohlášení je trochu výstrahou koaličnímu partnerovi, aby postupoval razantněji,“ dodává Vohralíková.

ČSSD je prohlášením překvapená

V krajním případě může podle prohlášení krajský výbor vypovědět koaliční smlouvu. Výzva komunistů hejtmana Lubomíra France z ČSSD překvapila.

„My jsme o zdravotnictví v posledních dvou měsících velmi intenzivně jednali a bylo to samozřejmě za přítomnosti i zástupců koalice za KSČM. KSČM má dokonce dva členy v dozorčí radě holdingu,“ říká.

Poslední schůzka prý byla mezi KSČM a ČSSD v neděli, na té se dohodli na dalším postupu ve zdravotnictví.

„My budeme samozřejmě žádat svolání koaliční schůzky, budeme chtít, aby se ty věci řešily. Myslím si, že ta výzva je velmi předčasná, neoprávněná, protože resort zdravotnictví je v gesci sociální demokracie. Je obtížný, kroky, které tam děláme, jsou nezbytné,“ tvrdí Franc.

Blíže ale nechtěl další koaliční jednání upřesňovat. Spolupráce s komunistickými radními však podle něj poté, co krajský výbor KSČM vydal prohlášení, funguje bez problému.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme