Lídři zemí EU navrhli do čela Evropské komise Jeana-Clauda Junckera

Lucemburčan Jean-Claude Juncker bude zřejmě novým předsedou Evropské komise. Do funkce ho oficiálně navrhli lídři zemí Evropské unie. Na postu by tak vystřídal Josého Manuela Barrosa. Návrh členských zemí musí ještě schválit Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Claude Juncker, zřejmě příští předseda Evropské komise

Jean-Claude Juncker, zřejmě příští předseda Evropské komise | Zdroj: Reuters

Nejmocnějším mužem v Bruselu se s největší pravděpodobností stane Jean-Claude Juncker. Nominace ale nebyla poprvé v historii evropské integrace jednotná.

Proti Junckerově kandidatuře už dříve vystupoval britský premiér David Cameron. S Junckerem jako předsedou Evropské komise nesouhlasil také šéf maďarské vlády Viktor Orbán. Oběma vadilo, že Juncker je kandidátem europoslanců a prosazuje příliš velkou integraci zemí Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Junckerovu nominaci přiblížil Ondřej Houska. O tématu také diskutovali Jan Zahradil a Michaela Šojdrová

Cameron také označil Junckera za starou figuru z minulosti a příliš velkého federalistu. Jeho postoj ale rozladil poměrně hodně evropských lídrů. Po nominaci Jeana-Clauda Junckera prohlásil Cameron, že dnešek je špatným dnem pro Evropu. Zopakoval také, že volba může zkomplikovat britské členství v Evropské unii.

„Udržet Británii v reformované Evropské unii bude po dnešku těžší. Bitva za změny v téhle organizaci bude delší a obtížnější, o tom vůbec nepochybuji,“ uvedl Cameron.

Juncker zastával skoro dvacet let post lucemburského premiéra a osm let vedl eurozónu. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky je Juncker velmi zkušený politik.

„Myslím si, že je po všech stránkách připraven na to, aby tu velmi náročnou funkci šéfa Evropské komise zvládl,“ podpořil Junckera premiér Sobotka.

Jean-Claude Juncker | Foto: Český rozhlas

Evropské politické strany už před volbami nominovaly své kandidáty na předsedu Evropské komise. Když nyní evropští lídři vybírali kandidáta, museli vzít v úvahu výsledek voleb do Evropského parlamentu.

Nejvíce hlasů získala Evropská lidová strana. Jean-Claude Juncker byl jejím kandidátem, proto by se měl podle europoslanců stát šéfem Evropské komise.

„Voliči hlasovali s vědomím, že jednotlivé frakce navrhly své kandidáty. Nevidím důvod, proč bychom měli měnit kandidáta, který byl voličům prezentován,“ konstatuje Michaela Šojdrová zvolená do Evropského parlamentu za KDU-ČSL.

Do čela EK míří muž, který nemluví ve frázích a nevyhýbá se alkoholu

Číst článek

S tím ale nesouhlasí europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil. Podle něj je Juncker letitý eurokrat, který bude pokračovat v nastoupené cestě EU.

„Evropský parlament a evropské politické strany vnutily členským státům svého kandidáta. Členské státy si to nechaly líbit a já to považuji za chybu. Pan Juncker není zárukou reforem, které EU potřebuje,“ říká Zahradil a dodává:

„Nechali jsme si udělat speciální průzkum mezi 12 tisíci občany všech členských států EU. Vyplynulo z něj, že 90 procent dotázaných neví, kdo Jean-Claude Juncker je.“

Návrh evropských lídrů budou muset potvrdit ještě poslanci Evropského parlamentu na svém hlasování, které se pravděpodobně uskuteční 16. července. Juncker potřebuje ke zvolení nadpoloviční většinu ze 751 europoslanců a je téměř jisté, že ji získá.

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme