Česká konsolidační agentura či loupež století. Dalíkova soudkyně řešila velké kauzy

V kauze pandurů se dnes bude pouštět videozáznam utajeného svědka. Je to Rakušan z firmy Steyr, kterou údajně žádal o skoro půlmiliardový úplatek obžalovaný lobbista Marek Dalík. Jak soudkyně Městského soudu v Praze Veronika Čeplová řekla, chystá i čtení listinných důkazů. V minulosti soudila velké případy, kde šlo o stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudkyně Veronika Čeplová projednává kauzu pandurů

Soudkyně Veronika Čeplová projednává kauzu pandurů | Zdroj: ČTK

Soudkyně Veronika Čeplová projednávala třeba kauzu České konsolidační agentury nebo krádež století. V obou případech šlo o ztrátu půl miliardy korun.

O podobnou částku jde i v kauze pandurů. Soudkyně má v plánu vyslechnout kolem 15 svědků. Někteří jsou z Rakouska a Spojených států a žádají i videokonference.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veronika Hlaváčová shrnuje kauzu pandurů

„Nedělala jsem to nikdy, ale někteří kolegové jsou z toho docela nadšení, takže doufám, že budu patřit k nim a ne k té druhé straně, která to úplně zatracuje, protože s tím stráví tři dny a není tam žádný výsledek,“ říká Veronika Čeplová s tím, že roli bude hrát i časový posun.

Dalík se ani jednomu svědkovi nepodívá do očí. Po své pondělní výpovědi požádal o to, aby se dál jednalo v jeho nepřítomnosti. Jeho advokát Tomáš Sokol to označil za běžnou praxi.

„Je to jeho právo, on ho pro tuto chvíli využil. Soud rozhodl, že má toto právo, že nevidí problém, aby ho využíval až do konce hlavního líčení. Jestli sem přijde nebo ne, to je čistě jenom jeho věc,“ uvádí Tomáš Sokol.

Žalobce žádá pro Dalíka až desetiletý trest za pokus o podvod. Soudkyně Čeplová nevylučuje, že může případ ještě překvalifikovat.

„Uvidím ještě, jaké budou návrhy na doplnění dokazování a jakým směrem se to celé dokazování ponese, takže časový prostor na případné upozornění na změnu právní kvalifikace tady vždy je,“ dodává Veronika Čeplová.

Soudkyně odhaduje, že by rozsudek v kauze pandurů mohl padnout nejdřív v listopadu letošního roku.

mad, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme