Bratislavané berou opravy města do svých rukou. Úředníci ale nejásají

Jedno bratislavské sídliště zažilo sice malou, ale kontroverzní "akci Z". Zet jako zastávka. Přístřešek zastávky MHD lidé z okolí přemalovali. Neřekli to ale dopravnímu podniku, kterému spontánní akce občanů vadí. Přitom prý stačilo předem se zeptat a zastávku mohli přebarvit k obrazu svému. Historka ze začátku okurkové sezony ale ukazuje na hlubší problém. Veřejné prostory ve slovenské metropoli jsou často v tak hrozném stavu, že obyvatelé suplují město, které opravy nezvládá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislavané obnovili svépomocí omšelou zastávku veřejné dopravy. Nově je modrá a s obláčky

Bratislavané obnovili svépomocí omšelou zastávku veřejné dopravy. Nově je modrá a s obláčky | Foto: Vojtěch Berger

Zrekonstruovaná zastávka je zářivě modrá. Jsou na ní obláčky. S ostatními oprýskanými zastávkami tak vstupuje do ostrého kontrastu. Bratislava má celkem kolem 1300 zastávek a mnoho z nich je v dost špatném stavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jedná samozvané akci mladých Bratislavanů a jejích dopadech informuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Co se ale líbí cestujícím, narazilo naopak u bratislavského dopravního podniku. Ten vytýká dobrovolníkům neodborný nátěr zastávky, nedodržení bezpečnostních předpisů a hlavně to, že partyzánskou rekonstrukci neoznámili předem.

„Dopravní podnik Bratislava vítá každou iniciativu dobrovolníků, avšak vždy s vědomím Magistrátu hlavního města Bratislavy a dopravního podniku,“ dodává mluvčí dopravního podniku Adriana Volfová.

Dopravní podnik odmítá, že by chtěl po dobrovolnících, aby vrátili zastávku do původního, tedy zničeného stavu, jak informovala některá média.

Bratislavané obnovili svépomocí omšelou zastávku veřejné dopravy. Nově je modrá a s obláčky | Foto: Vojtěch Berger

Dobrovolníci už se za neschválenou rekonstrukci omluvili. Tomáš Zajac, který se na obnově zastávky také podílel, by ale uvítal i vstřícnost druhé strany.

„Úplně nejlepší bude, když nás dopravní podnik definitivně navede na to, co máme dělat. Extrémně rádi bychom zakopali jakoukoli sekeru, která je vykopaná. Pochybili jsme,“ uznává Tomáš Zajac a pokračuje:

„Bylo to dělané jen ve veřejném zájmu a opravdu se domníváme, že zastávky jsou nedůstojné. A když s tím nikdo nic neudělá, nakonec to uděláme znovu.“

Dopravní podnik v Bratislavě ale oponuje, že nikomu nebrání přemalovávat zničené zastávky vlastními motivy. Jen to musí být předem schválené.

Bratislavané obnovili svépomocí omšelou zastávku veřejné dopravy. Takto vypadají zastávky neopravené | Foto: Vojtěch Berger

Několik zastávek ve městě už tímhle způsobem obnovilo sdružení nadšenců kolem Slavomíra Osleje. Nejenom mladí Bratislavané jako on vnímají veřejný prostor ve městě jako mírně řečeno zanedbaný.

„Je to samozřejmě jen dočasné. Věřím, že se nějakým způsobem v budoucnu podaří získat víc financí, půjde to dělat komplexněji a věnovat se veřejnému prostoru nejen prostřednictvím takovýchto projektů, ale plánovaně,“ doufá Slavomír Oslej.

Svépomocné opravy nebo úklid veřejných míst mají v Bratislavě tradici. Nedávno dobrovolníci čistili prostor před hlavním vlakovým nádražím, který je proslulý odporným zápachem moči. A před mistrovstvím světa v hokeji 2011 a očekávaným náporem zahraničních turistů zase občané zametali ulice.

Vojtěch Berger, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme