Proruští separatisté na východě Ukrajiny dál porušují příměří, tvrdí Kyjev

Proruští separatisté pustili na svobodu zbylé pozorovatele OBSE. Vedení takzvané Doněcké lidové republiky oznámilo, že tím splnilo své sliby a závazky mírového plánu. Dohodnuté příměří se ale v některých oblastech dál porušuje. Klid zbraní vyhlášený prezidentem Petrem Porošenkem má trvat až do pondělního večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté v Doněcku

Proruští separatisté v Doněcku | Zdroj: Reuters

Mluvčí štábu takzvané protiteroristické operace oznámil, že za uplynulých 24 hodin zahynulo při různých přestřelkách a incidentech pět ukrajinských vojáků nebo příslušníků Národní gardy.

Sedmnáct dalších bylo zraněno při celkem deseti, především minometných útocích na ukrajinské pozice.

Druhá strana, tedy proruští povstalci, naopak tvrdí, že útočily ukrajinské síly. V Doněcku samotném separatisté obsadili kasárna a ukrajinské vojáky, kteří byli uvnitř, poslali domů k rodinám.

Rusko mezitím vypravilo na východ Ukrajiny kontroverzní konvoj s humanitární pomocí. Kyjev ale už včera pomoc odmítl s tím, že Moskva neurčila konkrétního adresáta zásilky.

Kolona údajně převáží 90 tun zásob. Dvanáct automobilů je podle ruské strany naloženo hlavně potravinami, léky a hygienickými prostředky.

Porošenkův mírový plán | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme