Vláda zpřísňuje vyplácení doplatků na bydlení, má zabránit nekalému podnikání s ubytovnami

Vládou prošel návrh na zpřísnění podmínek pro vyplácení doplatků na bydlení. Měl by zabránit nekalému podnikání s ubytovnami. Jejich majitelé nově doplatek dostanou podle velikosti bytu, a ne podle počtu lidí, kteří v něm žijí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna

Romové ve Varnsdorfu, městská ubytovna | Foto: Filip Jandourek

Doplatek na bydlení je nyní řešen v rámci zákona o pomoci v hmotné nouzi. Vláda si od jeho novely slibuje, že skončí praxe, kdy stát dotoval nepřiměřeně vysoké nájmy v ubytovnách.

„V novele je znemožněno nadále využívat toho, že by doplatek na bydlení šel za jednotlivými lidmi a už nebude možno ubytovat třeba 10 lidí v jedné malé místnosti. Je to zastropováno,“ zdůrazňuje navrhovatelka novely, ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová v pořadu Stalo se dnes

„Doplatek na bydlení se bude vztahovat na obytnou plochu, nikoli na jednotlivce, zároveň se v něm určují alespoň nějaké minimální standardy toho, co ještě je bydlení,“ dodává.

Výše nájemného v ubytovnách pak má podle novely odpovídat částce, jaká je v místě obvyklá. Přísnější bude také posuzování hmotné nouze pro přiznání doplatku.

Provozování ubytoven by už taky neměl upravovat živnostenský zákon.

DPH pro knihy, léky a dětskou výživu bude 10 procent, rozhodla vláda

Číst článek

bre, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme