Antimonopolní úřad zakázal Českým drahám plnit smlouvy na nájem lokomotiv Taurus

České dráhy nesmí plnit dvě smlouvy na pronájem lokomotiv Taurus, uzavřené letos v únoru se společností Österreichische Bundesbahnen. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Drahám také uložil za porušení zákona o veřejných zakázkách pokutu milion korun. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lokomotiva Taurus

Lokomotiva Taurus | Foto: OBB

„České dráhy se jako zadavatel dopustily správního deliktu, když veřejné zakázky nezadaly v některém z druhů zadávacích řízení stanovených zákonem, ačkoliv pro postup dle zákona o veřejných zakázkách byly dány důvody,“ vysvětlil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

„Dalšího pochybení se zadavatel dopustil tím, že neuveřejnil oznámení o zahájení zadávacího řízení. Svým postupem porušil zadavatel zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace,“ dodal.

Obě smlouvy byly uzavřené na základě dlouhodobé dohody o proběhu lokomotiv. První z nich měla zpětnou platnost od 15. prosince 2013 do 28. února 2014, druhá byla uzavřena na období od 1. března 2014 do 13. prosince 2014. Úřad teď posuzuje také smlouvy uzavřené v předchozích letech.

Lokomotivy Taurus tahají vlaky Railjet. Dopravce jich chtěl provozovat celkem sedm. Jezdily by mezi Prahou, Brnem, Vídní a Štýrským Hradcem.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme