V Iráku jsou první američtí vojenští poradci. Mají pomoci řešit krizi

V Bagdádu začínají působit první vojenští poradci americké armády. Do Iráku je vyslal Bílý dům. Iráckým bezpečnostním složkám mají radit v boji proti sílícímu postupu sunnitských ozbrojenců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci nově zformovaných iráckých mírových jednotek, které mají bránit šíitská svatá místa před sunnitskými radikály Islámského státu v Iráku a Levantě

Dobrovolníci nově zformovaných iráckých mírových jednotek, které mají bránit šíitská svatá místa před sunnitskými radikály Islámského státu v Iráku a Levantě | Foto: Jaber al-Helo | Zdroj: ČTK

Americký Pentagon potvrdil, že v Iráku je téměř polovina ze tří set amerických vojáků, vyslaných na pomoc irácké armádě. Necelá stovka má v Bagdádu vytvořit s iráckou armádou společné velitelství.

Dva 40členné týmy jsou nasazené podél hlavní frontové linie. Zbytek příslušníků speciálních jednotek se má připojit během několika dní.

Bílý dům zdůraznil, že se nebudou podílet na bojových akcích, ale mají sbírat zpravodajské informace a radit irácké armádě.

Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval Iráčany během návštěvy kurdských území k jednotě. Spojené státy doufají v politické řešení krize a vkládají naděje do vytvoření nové, pestřejší vlády v Bagdádu. V té by kromě Šíitů, kteří dominují současnému kabinetu, měli zasednout i Sunnité a Kurdové.

Výzvy k sestavení nové vlády, která by měla pomoci zastavit postup sunnitských ozbrojenců vedených hnutím Islámský stát v Iráku a Levantě, ale odmítá irácký premiér Núrí Málikí. Tvrdí, že vytvoření nového kabinetu by bylo v rozporu s iráckou ústavou.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme