Na provoz o prvním prázdninovém víkendu bude dohlížet 1500 policistů

Na provoz na silnicích bude ode dneška až do neděle dohlížet 1500 policistů a i o dalších prázdninových víkendech bude mít policie na silnicích stovky hlídek. Letní měsíce v Česku patří k těm nejtragičtějším. Loni o prázdninách zahynulo při dopravních nehodách více než 130 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kontrola - automobily si policisté vyhlédli dalekohledy

Policejní kontrola - automobily si policisté vyhlédli dalekohledy | Foto: Pavel Pavlas

Ještě v roce 2008 zemřelo při prázdninových nehodách přes dvě stě lidí. O rok později, kdy policie začala s masivními kontrolami, už počet obětí klesl na 150, a od té doby až na loňských 136.

Více policistů je sice jen jedním z důvodů snížení počtu obětí, ale je nepopiratelný. Právě proto policie o prvním prázdninovém víkendu vyšle na silnice 1500 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O policejní kontroly o prázdninách se zajímal redaktor Petr Jansa

„Využijeme veškerou dostupnou techniku, kterou máme, včetně vozidel autotýmu, letecké podpory a na těchto opatřeních se budou podílet samozřejmě nejen policisté služby dopravní policie, ale i policisté ostatních služeb, zejména pořádkové a cizinecké policie,“ popisuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Policie se celkem logicky zaměří na nejnebezpečnější cesty, tedy zejména silnice prvních tříd. Loni na silnicích prvních tříd zemřelo za celý rok 220 lidí, to je více než třetina obětí.

Řidiči by si měli dát o prázdninách pozor na specifika letního provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je na masový útěk z měst připravena policie? Odpovídal šéf dopravní policie Tomáš Lerch

„Je to rozhodně únava, která je zapříčiněná slunným teplým počasím, je to nárůst intenzity silničního provozu, který je v těchto dnech, jsou to různé teplotní výkyvy ve vztahu k povrchu komunikací a samozřejmě je to zvýšený pohyb těch nejméně chráněných účastníků silničního provozu, ať to jsou motorkáři, cyklisté nebo chodci,“ dodává Lerch.

Řidiči by se měli připravit také na případné kolony – mít dostatečně natankováno a v autě dostatek pití a jídla, zvlášť v případě, kdy vezou děti.

Petr Jansa, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme