Dalík u soudu vypovídal v kauze pandurů. Odmítl, že by žádal úplatek

Bývalý poradce expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík u pražského městského soudu popřel, že by inicioval schůzky kolem pandurů. Na jedné z nich podle žalobce padla korupční nabídka. Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až desetileté vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dalík a Tomáš Sokol, soud

Marek Dalík a Tomáš Sokol, soud | Foto: Filip Jandourek

Lobbista Marek Dalík u soudu popřel, že by inicioval schůzky kolem pandurů. A ani si nepamatuje, kdo ho na neformální jednání pozval. Nebral ho jako významné. Takových schůzek měl prý dvacet denně. Už dříve řekl, že celá obžaloba je nesmysl.

„Schůzky se konaly takřka před sedmi lety. Pro mě nebyly v té době ničím významné, z dnešního pohledu jsou bohužel významnější. Byly neformální, já jsem je neinicioval. Nikoho jsem na ně nezval,“ řekl u soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Markem Dalíkem sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

Dalík přišel k soudu se svým obhájcem Tomášem Sokolem. Čtení obžaloby poslouchal se sklopenýma očima. Ve výpovědi poté popisoval, jak dlouho se zná s expremiérem Topolánkem. Obžalovaný vysvětloval, že se s ním setkal, když byl senátorem. Pracoval pro něj jako PR manažer a postupně se začali přátelit.

Když se stal Topolánek v roce 2006 premiérem, potřeboval podle Dalíka někoho, komu může maximálně věřit:

„Když se člověk stane předsedou vlády, nemá nikoho, komu by mohl důvěřovat. Náš vztah byl založen na tom, že jsme si navzájem důvěřovali. Alespoň i z jeho slov vyplývá, že neměl nikoho jiného, komu by mohl důvěřovat.“

Po své výpovědi Marek Dalík požádal soudkyni, aby se hlavní líčení konalo dál v jeho nepřítomnosti. Odpoledne už tedy k soudu nepřijde.

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Dalík si podle obžaloby řekl v roce 2007 o zhruba půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu pandurů s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr.

Bývalý zaměstnanec firmy tvrdí, že peníze chtěl Dalík za to, že zařídí pokračování v nákupu obrněných vozidel.

Je skandální, že o pandurech vyjednával Dalík, řekla Parkanová u soudu

Číst článek

Podle vyšetřovatelů sice peníze nedostal, ale údajně sliboval pomoc při sjednání zakázky, i když na ni ve skutečnosti neměl vliv. Za pokus o podvod hrozí Dalíkovi až desetileté vězení.

Senát i žalobce budou chtít vyslechnout i zástupce české vlády, kteří nákup pandurů schvalovali - tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou, jejího náměstka Martina Bartáka a bývalého premiéra Mirka Topolánka. Soudkyně vyslechne také několik svědků přes videokonferenci, jde totiž o cizince.

Nákup pandurů provázel několik minulých vlád. S plánem na jejich nákup přišel už před 11 lety kabinet Vladimíra Špidly. Nákup 240 vozů odsouhlasil. A o dva roky později další vláda sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse vypsala výběrové řízení.

Pandur | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Rozhodnutí koupit vozy od rakouského Steyru padlo v roce 2006 za vlády Jiřího Paroubka. Jenže několik měsíců poté pandury nevyhověly testům a další vláda Mirka Topolánka se rozhodla smlouvu vypovědět.

Den poté ale Topolánek řekl, že armáda vozy potřebuje, i když v menším množství. A v roce 2008 už pandury testy prošly a Topolánkův kabinet rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy korun. Tisk později uvedl, že Česko nakoupilo pandury čtyřikrát dráž než Portugalci.

Marek Dalík, soud | Foto: Filip Jandourek

Eliška Malínská, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme