Do školy v Černošicích nastupuje nová ředitelka. Její zvolení vzbudilo odpor sboru

1. července nastupuje do funkce ředitelky základní školy v Černošicích Romana Lisnerová. Výměna ředitele školy se setkala s odporem pedagogického sboru i některých rodičů. Učitelé stojí za bývalým vedením, které odchází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná školní třída

Prázdná školní třída | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Bývalý ředitel odešel do penze a školu necelý rok vedly obě jeho zástupkyně.

Město pak vyhlásilo na nového ředitele konkurz. Do něj se přihlásilo několik lidí – mimo jiné obě zástupkyně a také pár lidí z jiných škol. Právě z této skupiny pak vzešel vítěz: konkrétně Romana Lisnerová.

Dosavadnímu vedení se to ale nelíbilo. A nelíbilo se to ani učitelům. Nedá se říct, že by měli něco proti nastupující ředitelce, kterou neznali a neznají. Spíš chtěli podpořit dosavadní obě zástupkyně, které podle nich řídily školu dobře.

Konzistentnost pedagogického sboru

„V dnešní době, kdy škola stojí před situací, že se bude muset přistavovat, bude se muset předělávat kuchyň, přistavovat šatny, by nebylo od věci mít ve vedení někoho, kdo tu školu hodně dobře zná, kdo se nebude muset zorientovat, kde co je,“ shrnuje učitelka Magdaléna Capková a pokračuje:

„Druhá věc je, že někdo si vykládá konzistentnost pedagogického sboru jako zahnívající teplíčko. Já osobně si myslím, že konzistentnost pedagogického sboru se přenáší v takové klidné, pozitivní atmosféře na děti a je moc důležitá.“

Vystihuje tak to podstatné žena, která je nejen místní pedagožkou, ale je zároveň členkou školské rady i matkou dětí, které do školy chodí.

Školní třída | Foto: Lukáš Milota

Nesouhlas mnohých učitelů byl dlouho hodně ostrý. Starostovi města přišlo už na toto téma několik otevřených dopisů, které učitelé publikují i v místním černošickém měsíčníku. Rozvířila se tak debata o tom, jak to bude s černošickou základní školou dál.

Těžká situace, ve které teď škola je, souvisí s tím, že kapacita školy je skoro naplněná a přesto děti přibývají. Černošice se totiž stejně jako ostatní města okolo Prahy potýkají s přílivem mladých rodin.

Školky a školy jsou tak v těchto městech i obcích naplněné k prasknutí. Konkrétně do školy v Černošicích chodí okolo sedmi set dětí a to už je opravdu hodně.

Změna budí emoce

Podle starosty Filipa Kořínka za Věci černošické se už situace uklidnila. Říká, že chápe, že po takové době, kdy stálo ve vedení školy stabilně několik lidí, tato změna budí emoce. Nicméně v konkurzu zkrátka vyhrál podle něj ten nejlepší.

Romana Lisnerová má nejen dlouhou pedagogickou praxi, ale také spolupracuje s Výzkumným ústavem pedagogickým a zabývá se celou školskou reformou, kterou teď všechny školy u nás procházejí. Za svou volbou si tak město stojí.

„V této chvíli už tím, že probíhá příprava příštího školního roku, nová paní ředitelka se už setkala se všemi pedagogy, s provozními zaměstnanci, tak i oni už měli možnost s ní navázat nějaký kontakt a posoudit její kvality, tak já věřím, že to bude fungovat docela dobře,“ říká starosta Filip Kořínek.

Obě zástupkyně ze školy úplně odcházejí, takže nová ředitelka asi nebude mít situaci úplně jednoduchou.

Adéla Havránková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme