Porošenko neprodloužil příměří, které stejně nebylo. Porušovaly ho obě strany

Na východní Ukrajině se schyluje k další a možná osudové eskalaci konfliktu. Prezident Petro Porošenko neprodloužil příměří a prakticky vyhlásil válečný stav. Klid zbraní ale porušovaly obě strany. Přesvědčil se o tom zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín přímo na linii bojů u východoukrajinského Luhansku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalci ve východoukrajinském Luhansku stavějí barikádu z betonových kvádrů

Povstalci ve východoukrajinském Luhansku stavějí barikádu z betonových kvádrů | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Přicházíme na první základnu, na první linii bojů v Luhansku, vede nás člověk se samopalem. Říká, že se přibližují ukrajinské síly, jsou asi tak kilometr vzdálené,“ popisuje atmosféru Martin Dorazín.

Povstalci ještě jeřábem stavějí poslední pevnou barikádu z betonových kvádrů. V nedalekém křoví mají zřízený provizorní tábor. Jsou tam stany, jídelna. Všichni jsou ozbrojeni a jejich bojový duch je velmi vysoký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve východoukrajinském Luhansku natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Zhruba kilometr od povstaleckého tábora jsou ukrajinské pozice. „Upevňujeme naše pozice a oni taky. Zrovna před chvílí nás ostřelovali z houfnic, ale to se děje každý den. Několik granátů dopadlo až na předměstí Luhansku, do Alexandrovska,“ popisuje situaci velitel jednotky.

„My nemáme kam ustoupit ani, je to naše rodná země a naše město,“ dodává. Z křoví vzápětí vyrazí tank, který místní povstalci ukořistili ukrajinské armádě. Tank se pak otáčí směrem k ukrajinským pozicím.

Skončilo příměří na východě Ukrajiny. Prezident Porošenko oznámil, že armáda zaútočí

Číst článek

„Oni nevědí, že my také máme všechno, že máme čím odpovědět,“ říká velitel a do jeho slov se mísí zvuk nedalekých výbuchů.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme