Vraždu libyjské aktivistky Bugajgísové odsuzují EU i Spojené státy

Spojené státy i Evropská unie odsuzují vraždu libyjské politické aktivistky Salvy Bugajgísové. Neznámí útočníci zabili právničku v jejím bytě v Benghází krátce poté, co odvolila ve středečních parlamentních volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bugajgísovou zavraždili v Benghází krátce poté, co odvolila ve středečních parlamentních volbách (ilustrační foto)

Bugajgísovou zavraždili v Benghází krátce poté, co odvolila ve středečních parlamentních volbách (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bugajgísová kritizovala ozbrojené milice a jejich propojení s některými libyjskými politiky. Pro podobné postoje se v posledních měsících stali terčem útoků mnozí další libyjští politici, novináři a aktivisté.

"Sdílíme s rodinou Salvy Bugajgísové a všemi Libyjci smutek. Byla to statečná žena a skutečný libyjský vlastenec. Odsuzujeme nesmyslnou a brutální vraždu této lidskoprávní aktivistky," prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová.

Násilnou smrt Bugajgísové odsoudila také libyjská ústavodárná rada, vzešlá z únorových voleb.

Salva Bugajgísová působila jako obhájce politických vězňů za Kaddáfího režimu a v únoru 2011 stála v prvních řadách protestů proti svrženému diktátorovi.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme