Kostarika si poprvé zahraje čtvrtfinále, na penalty udolala Řecko 5:3

Fotbalisté Kostariky poprvé v historii postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. V osmifinále v Recife porazili Řecko na penalty 5:3, když po prodloužení skončil zápas 1:1. V rozstřelu jako jediný selhal zkušený řecký útočník Gekas. Kostarika se tak v sobotním čtvrtfinálovém utkání potká s Nizozemskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostaričtí hráči oslavují vítězství po penaltovém rozstřelu s Řeckem

Kostaričtí hráči oslavují vítězství po penaltovém rozstřelu s Řeckem | Zdroj: Reuters

Do řecké branky se vrátil uzdravený Karzenis, dlouho ale neměl žádnou práci. Kostaričanům role mírných favoritů nesvědčila a překonat precizní soupeřovu obranu pro ně bylo dlouho neřešitelným problémem.

Řekové byli přímočařejší, přestříleli v úvodním dějství soupeře 7:2 a v 37. minutě zničehonic málem otevřeli skóre.

Kostarika v ofenzivě téměř 52 minut nic nepředvedla, pak ale Bolaňos našel přízemním centrem kapitána Ruíze a ten pomalou střelou placírkou zaskočil Karzenise. Kostarika skórovala z první rány na branku v utkání.

Řekům svitla naděje v 66. minutě, kdy Duarte fauloval Cholevase a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Šlo o první kostarickou červenou kartu na světových šampionátech.

Kouč Santos poslal na hřiště další dva hrotové útočníky a Řekové opět udeřili v nastavení, v němž v minulém duelu díky penaltě slavili postup. Papastathopulos se prosadil dorážkou o zem a v pravý čas se dočkal prvního reprezentačního gólu.

V prodloužení Kostaričanům docházely síly, řeckou převahu však obětavostí přestáli a v závěru je podržel Navas proti Mitrogluovi.

Oba celky na světovém šampionátu došly až k penaltám poprvé, ukázaly ale mnohem pevnější nervy než Brazilci s Chilany při rozstřelu sobotního zápasu. Až ve čtvrté sérii chytil Gekasovi střelu Navas a postup zpečetil Umaňa.

Kostarika - Řecko 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 5:3
Branky: 52. Ruíz - 90.+1 Papastathopulos. Penalty proměnili: Borges, Ruíz, G. González, Campbell, Umaňa - Mitroglu, Christodulopulos, Cholevas. Neproměnil: Gekas. Rozhodčí: Williams - Cream, Anaz (všichni Austr.). ŽK: Duarte, Tejeda, Ruíz, Granados, Navas - Samaris, Manolas. ČK: 66. Duarte. Diváci: 41.242.
Sestavy:
Kostarika: Navas - Gamboa (77. Acosta), Duarte, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaňos (83. Brenes) - Campbell. Trenér: Pinto.
Řecko: Karzenis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Samaris (58. Mitroglu) - Salpingidis (69. Gekas), Karagunis, Maniatis (78. Katsuranis), Christodulopulos - Samaras. Trenér: Santos.

Kostarika vylepšila maximum z roku 1990, kdy v osmifinále podlehla československému týmu 1:4, a zařídila, že si středoamerický celek poprvé od roku 2002 zahraje čtvrtfinále MS.

ČTK, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme