Irácká armáda bojuje s islamisty o Tikrít. Ze severu země utíkají tisíce křesťanů

Irácká armáda se pokouší znovudobýt Tirkít. Operace severně od Bagdádu je součástí zatím největšího přesunu vládních vojsk proti povstalcům z Islámského státu v Iráku a Levantě. Ti zatím útočí i jižně od irácké metropole. V bojích o vojenskou základnu u města Džurf as-Sachar zabili sedm iráckých vojáků. Z oblastí na severu Iráku, které ovládají islamisté, utíkají kvůli bojům tisíce křesťanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušník iráckých ozrbojených sil

Příslušník iráckých ozrbojených sil | Zdroj: Reuters

"Utekli jsme před dělostřeleckým bombardováním. Ničí naše domy, takže jsme s rodinami utekli," řekl jeden z uprchlých křesťanů Gergo Karúmí.

Proti sunnitským radikálům nejen proto útočí irácká armáda posílená o šíitské milice. Stále více hlasů v Iráku ale volá po politické jednotě, vyzval k ní i přední šíitský duchovní Abdul Mahdí Karbaláí:

"Prezident na příští úterý svolal nový parlament. Je potřeba, aby se do té doby politické frakce dohodly a pak co nejdříve zvolily nové vedení."

Po sjednocení sektářsky rozdělených iráckých politiků volají i Spojené státy, které irácká vláda požádala o letecké údery. Nad Bagdádem už létaly americké bezpilotní letouny, zatím jen kvůli ochraně vojenských amerických poradců.


Zvětšit mapu

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme