Novým ředitelem Národní galerie se stal Jiří Fajt, do funkce ho uvedl ministr kultury

Novým ředitelem Národní galerie se téměř rok po svém jmenování stal oficiálně historik umění Jiří Fajt. Do funkce ho uvedl ministr kultury Daniel Herman. Na konci léta by měl Fajt představit konkrétní vizi vedení galerie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým ředitelem Národní galerie se stal Jiří Fajt, do funkce ho uvedl ministr kultury Daniel Herman

Novým ředitelem Národní galerie se stal Jiří Fajt, do funkce ho uvedl ministr kultury Daniel Herman | Zdroj: ČTK

Přestože Jiří Fajt dříve požadoval navýšení rozpočtu galerie, příspěvek od ministerstva kultury se pravděpodobně nezmění.

„Z vystoupení Jiřího Fajta vyplynulo, že je smířený se slibem ministra kultury, že příspěvek aspoň nebude nižší,“ hlásí z místa redaktorka Českého rozhlasu Marie Reslová.

Fajt chce také přehodnotit dramaturgii jednotlivých budov Národní galerie. Vyřešit by měl i to, zda se opraví Veletržní palác, nebo bude pro moderní sbírku hledat nové umístění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány Jiřího Fajta ve funkci ředitele Národní galerie přiblížila Marie Reslová

Současný ministr kultury Daniel Herman dnes připomněl, že uvedením Fajta do funkce plní rozhodnutí svých předchůdců.

Od loňského léta měla největší česká sbírka výtvarného umění provizorní vedení. Jiřího Fajta jmenovala do čela galerie pár hodin před skončením svého mandátu ministryně kultury Alena Hanáková.

Její nástupce Jiří Balvín se poté s Fajtem nedohodl na navýšení rozpočtu instituce a na dalších podmínkách, které si nový ředitel kladl. Domluvili se tedy, že nástup Fajta odloží do doby, než bude ve funkci ministr vzešlý z řádných voleb.

Národní galerie má ode dneška konečně ředitele s kompletními pravomocemi. Do vedení české sbírky výtvarného umění se Jiří Fajt vrací po čtrnácti letech.

Marie Reslová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme