Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvede premiéru hry o Marxovi a Grebeníčkovi

Divadelníci v Uherském Hradišti připravují speciální představení, kterému říkají cimbálmuzikál. Půjde o inscenaci režiséra Břetislava Rychlíka a dramatika Karla Steigerwalda s názvem Cena facky aneb Gottwaldovy boty. Hlavními hrdiny bude komunista Grebeníček, jeho dcera i Karel Marx. Světová premiéra je naplánovaná na 21. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovácké divadlo

Slovácké divadlo | Foto: Slovácké divadlo Uherské Hradiště

„Nejdřív hraje kapela, pak půjde opona,“ udílí pokyny režisér Břetislav Rychlík.

Kolem pobíhají děti, kterých se ve hře objeví hned několik. Cena facky by neměla být podle něj jen politickou sondou do našich duší, ale nabídne i několik příběhů prostých lidí ze Slovácka.

Karel Steigerwald napsal jeden text pro Karla Marxe, ten tady bude létat na koštěti. Já jsem napsal text k operní árii pro pošťačku, které se nedaří doručit zásilku k soudu, což je známý příběh z Uherskohradišťska, s tím jedním nikdy neodsouzeným mučitelem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O premiéře nové inscenace Slováckého divadla natáčel redaktor Pavel Sedláček

Dceru známého mučitele hraje v Ceně facky Jitka Josková: „Hraju Grebeníčkovu dceru - postavu Mirky, která prožívá velkou lásku s antikomunistou, což je samozřejmě problém, protože ona je z rodiny komunistů, ale sama je proti komunistům. Bere to taky jako křivdu.“

Cena facky je plná živé muziky. Režisér Rychlík vyhledal texty z padesátých let, kde se i v tvorbě cimbálovek objevují texty opěvující Stalina, Lenina nebo Gottwalda.

„V jednu chvíli mluvíme o hvězdičce, která na Kremlu nějak špatně svítí. V rodině mučitelů mají obraz Kremlu. Okamžitě se najde výborná píseň o červené hvězdičce, která nám přinesla svobodu. Vysoko svítí z kremelské věže, Lenin sokol sivý, Stalin sokol bílý, červenou hvězdičkou cestu osvítili.

Tragikomedie se jmenuje Cena facky aneb Gotwaldovy boty. Co právě ony boty znamenají, vysvětluje autor Karel Steigerwald:

„V uherskohradišťském vězení používali k mučení elektřinu. A my v tom příběhu máme boty, které se zapojí do zásuvky, vězeň si je musí zašněrovat a oni pak do něj pouštějí elektřinu. Boty tam hrají důležitou roli."

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme