Doma na nás budou pyšní, uvědomují si i přes prohru Bosňané

Dvacet let po ničivé a kruté občanské válce a několik týdnů po hrozivých povodních se lidé v Bosně a Hercegovině dočkali také čiré radosti. Jejich fotbalová reprezentace poprvé v dějinách postoupila na velkou akci a hned na mistrovství světa ve fotbalem poblázněné Brazílii. Prvotřídní zážitek navíc umocňuje to, že Bosňané v noci na dnešek sehráli premiéru v Riu na Maracaná proti Argentincům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asmir Begović (vpravo) zasahuje proti Messimu

Asmir Begović (vpravo) zasahuje proti Messimu | Zdroj: Reuters

„Je to neuvěřitelné, začít mistrovství zápasem na největším ze všech stadionů a před zraky sedmdesáti pěti tisíc diváků a vlastně celého světa. Je to výjimečný pocit, který jsme si užili, a teď je potřeba jít dál,“ velí brankář bosenského týmu Asmir Begović.

Před zápasem přišel na trávník pro Brazilce až posvátného stadionu Maracaná, rozhlédl se po obřím amfiteátru a hlavou mu probleskly všechny těžkosti, kterými si jeho země prošla. Od války a genocidy po rozpadu Jugoslávie až po nedávné ničivé povodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

První zápas Bosny a Hercegoviny na MS sledoval reportér ČRo Jan Kaliba

„Myslíme na to neustále a je pro nás velkou motivací umožnit lidem v naší zemi, aby se dobře bavili a vykouzlit jim taky nějaký ten úsměv na tváři. Není třeba naše lidi litovat, jsme národ silných lidí se silnou vůlí a tenhle turnaj, to je naše odměna,“ říká brankář chytající v anglickém Stoke City

„Doufáme, že proti Nigérii a Íránu už začneme i vyhrávat a dokážeme co nejvíc. Ale máme oproti jiným týmům tu výhodu, že i kdyby se nám to nepovedlo, tak budou doma i tak pyšní na to, co jsme dokázali, pokud uvidí, že jsme na hřišti nechali všechno,“ vypráví gólman Begović

Messi pobláznil fanoušky i novináře, ti ho málem umačkali

Číst článek

V Bosně a Hercegovině k sobě mají hráči a fanoušci nezvykle blízko. Někteří fotbalisté jako Edin Džeko vyrůstali v obklíčeném válečném Sarajevu, jiní jako Muhamed Bešić zas bez jakékoli přetvářky hrdě reprezentují vlast, ze které ale jejich rodiče utekly a oni se tam už nenarodili.

Fanoušci je na turnaji snů chtějí vidět tolik, že byli ochotni třeba i prodat své auto a mobilní telefon jako Džemal Hajrić z amerického Hartfordu, aby měli na lístek a cestu do Brazílie. A kdo musel zůstat doma, fandí aspoň na dálku.

„Dostali jsme spoustu vzkazů, dívali jsme se na fotky, takže víme, co se doma děje a cítíme velkou podporu. Lidé v Bosně si užívají svůj první šampionát a my je nesmíme zklamat,“ uvědomuje si Asmir Begović.

Soudě podle reakcí přímo na stadionu zatím bosenští fotbalisté své fanoušky nezklamali, byť Messiho gólem prohráli s Argentinou 1:2. Ale už dali díky Ibiševićovi historicky první branku a také jim nově patří jeden nechtěný rekord - zásah obránce Kolašinace po 128 sekundách se stal nejrychlejším vlastním gólem v dějinách světových šampionátů.

Fanoušci Bosny a Hercegoviny na hlavním náměstí v Sarajevu během zápasu s Argentinou | Foto: Reuters

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme