Brazilské ulice připomínají díky fotbalovým fanouškům hudební scénu

Někteří fanoušci vyřazených celků v dějišti fotbalového mistrovství světa v Brazílii stále zůstávají, také jihoamerických mužstev je ve hře ještě dostatek, ale i tak se původní pestrost začíná z brazilských měst vytrácet. Byla nezměrná a udělala ze světového šampionátu festival jihoamerické fotbalové kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci u stadionu Arenas das Dunas

Fanoušci u stadionu Arenas das Dunas | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Kdybychom měli fotbalový šampionát přirovnat ke školnímu předmětu, bude to u hráčů tělocvik. Ale u fanoušků - zvlášť těch jihoamerických - spíš hudební výchova. A nevedou si v ní vůbec špatně.

„Chi-chi-le-le, viva Chile.“ Nezaměnitelný pokřik, kterým se v brazilských ulicích zdravily skupinky fanoušků z Chile, se stal jedním ze symbolů šampionátu a inspiroval dokonce i příznivce soupeřů, kteří ho rádi parodovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skandování fotbalových fanoušků v brazilských ulicích natočil Jan Kaliba

Ovšem vedle jednoduchého skandování se jihoameričtí fanoušci na povel uměli také vyladit jako umělecké těleso a všichni do jednoho sborově spustit propracovanější fotbalové nápěvy- s verši, rýmy nebo i s odkazem k dějinám vlastní země.

„Španělé, Španělé, chtěli jste z nás udělat kolonii, ale to se vám nepovedlo, tak si pěkně sundejte kalhoty…“

Fotbalové mistrovství světa v Brazílii turisty táhne, hoteliéři si mnou ruce

Číst článek

Dál už je vysvětlování obsahu od fanouška Alejandra mládeži nepřístupné a dobrým mravům vzdálené. Tahle písnička byla mezi Chilany hitem před utkáním se Španělskem a na stejnou melodii podle potřeby a soupeře rýmují i příznivci dalších jihoamerických reprezentací.

Třeba Uruguayci si ale notovali popěvek univerzální, neobhroublý a vztažený k vlastní fotbalové historii.

Fanoušci u stadionu Arenas das Dunas | Foto: Jan Kaliba

„Tohle je pocta Obduliu Varelovi našemu kapitánovi mistrů světa z roku 1950, který vedl mužstvo ve vítězném zápase na Maracaná proti Brazílii. A na našem transparentu stojí - odpočívej v pokoji, Obdulio!“

Uruguayec Carlos už ale z Brazílie zmizel i s kamarády, transparentem a fotbalovými reprezentanty své země a tak přežívá jen doplňková kultura těch fotbalově nejodolnějších nebo šťastnějších.

„Argentina, to je vášeň, kterou nejde zastavit - miluju tě každým dnem víc a víc, Argentino,“ zpívají jako jeden muž nebo jedna žena, kdekoli se Argentinci hromadně potkají a přidávají k tomu typické houpavé pohyby zdviženými předloktími.

Ale už zítra se bude před čtvrtfinále Brazílie s Kolumbií ozývat písnička, kterou si tady notuje nejvíc hlasivek - o hrdosti na žluté tričko, o tom, že tohle mistrovství je „naše" a že Brazílie, ta musí být šampión.

Američtí fanoušci s Portugalci oblehli Manaus, ti z USA jsou v převaze | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme