Epidemie eboly v západní Africe se vymyká kontrole, varují Lékaři bez hranic

Západní Afriku straší smrtící virus eboly. Doktoři od března zaznamenali přes 500 případů nákazy. Dvě třetiny pacientů chorobě podlehly. Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic varuje, že je na pokraji svých možností a epidemie už se vymyká kontrole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnický personál Lékařů bez hranic poskytuje v izolační jednotce v Kampungu ve východním Kasaipéči péči pacientovi, který možná trpí horečkou Ebola. Lékaři bez hranic pracovali v oblasti, kde propukla epidemie Eboly od začátku září 2007.

Zdravotnický personál Lékařů bez hranic poskytuje v izolační jednotce v Kampungu ve východním Kasaipéči péči pacientovi, který možná trpí horečkou Ebola. Lékaři bez hranic pracovali v oblasti, kde propukla epidemie Eboly od začátku září 2007. | Foto: Pascale Zintzen

„Současná epidemie je svým rozsahem bezprecedentní. Lékaři bez hranic zasahují na více než 60 místech v Guinei, Sierra Leone a Libérii. Předchozí výskyty eboly zasáhly mnohem menší území a byly tak logisticky zvladatelnější,“ varuje epidemiolog Lékařů bez hranic Michel van Herp.

Organizace má přitom pouze omezené prostředky a epidemie takovéhoto rozsahu už je nad její síly.

Navíc vesničané často doktorům nedůvěřují, snaží se léčit tradičními metodami doma, čímž samozřejmě nákazu šíří dál mezi příbuznými.

Lokální zdravotnický personál není na ebolu proškolen, protože v oblasti se objevila poprvé. Takže když už vesničané za doktorem dorazí, ten se často nakazí také.

Lékaři bez hranic tak varují, že bez okamžité pomoci může dojít opravdu ke katastrofě.

90procentní úmrtnost

Ebola je krvácivá horečka, která ale má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. To může komplikovat diagnózu obzvláště v domácích podmínkách nebo s nezkušenými zdravotníky.

„V tomto případě jde o nejagresivnější kmen eboly, takzvaný Zaire, který vykazuje až 90procentní úmrtnost," říká Michel van Herp.

„Přitom na ebolu neexistuje vakcína. Virus nereaguje na žádné známé léky. A léčba je složitá i v kvalitních podmínkách evropských nemocnic, natož pak v Africe,“ pokračuje.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru ebola způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 %.

„Jediné, co mohou doktoři dělat, je hydratovat pacienta, mírnit příznaky a doufat, že si tělo samo vytvoří protilátky,“ dodává mluvčí Lékařů bez hranic.

Přesto se v nemocnicích Lékařů bez hranic daří zachránit šest z deseti pacientů, kteří dorazí. Rozhodující je právě včasná diagnóza.

Ale většina nemocných ať už z nevědomosti nebo strachu zůstává doma, nakazí další lidi a bez pomoci umírá.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme