Za podvody se solární energií v Držovicích padlo 6,5 a 7 let vězení

Brněnský krajský soud dnes zatím nepravomocně poslal vlastníka solární elektrárny Držovice na Prostějovsku Jaroslava Vlčka za pokus o podvod na 6,5 roku a dodavatele stavby Zdeňka Svobodu na 7 let do vězení. Oběma také uložil milion korun pokuty. Podle spisu získali pro elektrárnu v roce 2010 nezákonně licenci pro provoz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Vlček ani Svoboda se vynesení rozsudku neúčastnili. Vinu popírají a svalují ji jeden na druhého.

Vedle Vlčka a Svobody soud potrestal také zaměstnance Vlčkovy společnosti Tower of Power Martina Dupala. Na Energetický regulační úřad prý zaslal nedostatečné, nepravdivé a zčásti padělané doklady o elektrárně s cílem získat licenci. Soud ho za to dnes poslal na 5,5 roku do vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodech s fotovoltaikou mluvil energetický analytik J&T banky Michal Šnobr

Potrestal také dva zaměstnance ERÚ, který licence uděluje. Ladislavu Žáčkovi, kterému prý byla při kontrole prezentována jiná solární elektrárna, uložil soud za maření výkonu úřední osoby z nedbalosti 10 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 5 let.

Ilona Florianová, která licenci na ERÚ vydala, přestože měla neúplné a rozporné podklady, dostala 8 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 4 roky, a to za maření výkonu úřední osoby. Všichni odsouzení se proti rozsudku odvolali.

Odsouzené lákaly vyšší výkupní ceny energie

Všichni společně měli podle soudce postupovat s jednoznačným cílem, a to byly vyšší výkupní ceny za solární energie, které platily do konce roku 2010.

Licenci získali na poslední chvíli – 31. prosince, a to právě s použitím padělaných dokumentů. Elektrárna totiž na konci roku 2010 v provozu vůbec nebyla a neměla nainstalovaný ani jeden fotovoltaický panel.

Martin Dupal podle soudu zaslal na ERÚ nedostatečné, nepravdivé a zčásti padělané doklady o elektrárně | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Vyrobili dokumenty, které měly navodit stav, že panely byly dodány, ale nacházejí se v reklamaci,“ řekl státní zástupce Ivan Hrazdíra.

Obhájce jednoho z odsouzených, Jiří Teryngel, padělání dokladů uznává.

„Ale úmysl získat ceny roku 2010 byl vyloučen právě s ohledem na to, že při nulové existenci panelů nebylo možné dodat do sítě vůbec nic, takže ten pokus tam chybí,“ upozornil.

Licence byla majiteli elektrárny Jaroslavu Vlčkovi v dubnu 2011 odebrána. Výše potenciální škody se mohla vyšplhat k 240 milionům korun.

Boom solárních elektráren rokem 2010 skončil

Podle energetického analytika J&T banky Michala Šnobra by se za současných pravidel už podobné kauzy neměly opakovat.

Při získání licence do konce roku 2010 byla výkupní cena za megawatthodinu energie dodané ze solární elektrárny do veřejné sítě 12 150 korun. Částka byla garantována státem na 20 let. Pokud ale majitel dostal licenci až po 1. lednu 2011, získal cenu 5500 korun za megawatthodinu.

„Boom solárních elektráren skončil rokem 2010. Aktuálně se instalují solární elektrárny jen minimálně, na střechách nebo průmyslových halách, jejich počet je výrazně menší a má výrazně menší vliv na finance,“ vysvětlil.

Případ Držovice je jedním z prvních podvodů se solární energií v Česku, který skončil rozsudkem. Policie jich vyšetřuje kolem 200.

V roce 2008 bylo v republice 249 solárních elektráren. Jejich počet vzrostl počátkem roku 2010 na 6032 a k 1. lednu 2011, do kdy platily výhodné ceny za dodanou energii do sítě, jich bylo licencováno 12 861.

Změna ve výkupních cenách nastala rozhodnutím zákonodárců. Snížili ji, protože tak chtěli omezit podporu fotovoltaiky v zemi.

ČTK, Simona Bartošová, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme