VZP nemusí vyplácet miliardy Protonovému centru. Uspěla u rozhodčího soudu

Všeobecná zdravotní pojišťovna uspěla ve sporu s pražským Protonovým centrem. Rozhodčí soud označil smlouvu z roku 2006, kterou uzavřel nucený správce pojišťovny, za neplatnou. Podle ní měla VZP platit centru jednu miliardu ročně po dobu 15 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Mluvčí VZP Oldřich Tichý ale potvrdil, že pojišťovna bude pacientům náročnou léčbu dál proplácet.

„Pro VZP a její klienty se tímto rozhodnutím nic nemění. Nadále platí již dříve deklarované ujištění ze strany pojišťovny, že protonovou terapii uhradí každému svému klientovi, kterému ji jako nezbytnou doporučí jedno ze 13 českých a moravských komplexních onkologických center,“ řekl Tichý.

Zástupci Protonového centra ale tvrdí, že spor o neplatnost osm let staré smlouvy výrokem rozhodčího soudu nekončí a úhrady nákladné léčby zůstávají komplikované.

Smlouva z roku 2006 zavazovala VZP uhradit ročně léčbu 1600 pacientů v Protonovém centru za zhruba miliardu korun. Podle pojišťovny však smlouva neplatí a počty pacientů jsou nereálné. Protonové centrum, které na dodržení smlouvy trvalo, loni iniciovalo arbitráž.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme