Policie v Praze zadržela tři cizince podezřelé ze spolupráce s teroristy

Na žádost amerického soudu zadržela česká policie tři muže podezřelé ze spolupráce s teroristy. Uvedla to dnes Česká televize. Podle obžaloby chtěli obchodovat s drogami a prodat zbraně v přepočtu za 160 milionů korun agentům, kteří se vydávali za kolumbijské teroristy. Zadržení jsou ve vazbě. Spojené státy požádaly o jejich vydání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR. Ilustrační foto

Policie ČR. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Na základě žádosti o právní pomoc justičních orgánů Spojených států amerických jsme provedli požadované úkony trestního řízení a zároveň jsme realizovali mezinárodní zatykač,“ potvrdila mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

V pražském hotelu Sheraton policie podle České televize zadržela dvojici údajných překupníků drog z Pobřeží Slonoviny a muže z Ukrajiny, který nabízel zbraně.

Za dovoz drog, prodej zbraní a praní peněz hrozí všem zadrženým cizincům ve Spojených státech nejméně deset let vězení. Za podporu fingovaných útoků na americké jednotky pak až doživotí.

Akce začala před třemi lety. Američané tehdy na muže z Pobřeží slonoviny nasadili dva agenty, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Muži domlouvali převoz kokainu do Spojených států. Za výdělek chtěli od dvojice překupníků naoko koupit zbraně na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Ukrajinec vystupoval jako zástupce státní firmy Ukrspecexport, která může jako jediná prodávat na Ukrajině zbraně. Podle americké obžaloby nabízel překupníkům například samopaly Kalašnikov, granátomety nebo protiletadlové střely.

Právník: Žádost o vydání neplatí

Úřady odkazují na vzájemnou česko-americkou smlouvu umožňující zatčení a vydání zločinců, o které jeden ze států požádá.

Podle advokáta Jana Švarce je ale americká žádost neplatná. „Zatykač musí být vydaný ve státě, kde se trestný čin stal. Spojené státy předložily zatykač z jiného státu,“ vysvětlil České televizi.

Podle Ukrajiny zase její občan nemohl bez souhlasu vlády uzavírat žádné obchody. „Nemá právo podepsat žádné úřední doklady a ani smlouvy,“ řekl televizi ukrajinský konzul Pavel Kovtun.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme