Kauza Nagyová měla dopad hlavně na ODS. Strana postup vyšetřovatelů kritizuje

Ani rok od vypuknutí takzvané kauzy Nagyová není jasné, s jakým výsledkem případ skončí. Vyšetřovatelům se podařilo k soudu poslat zatím jen jednu z částí případu. A to údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Naopak přijímání úplatku trojicí exposlanců ODS zastavil Nejvyšší soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci oznámil, že nemá důvod rezignovat

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci oznámil, že nemá důvod rezignovat | Foto: Filip Jandourek

Před rokem zadrželi kriminalisté v pražských Modřanech tehdejší šéfku kanceláře premiérova kabinetu Janu Nagyovou, dnes Nečasovou. V následujících hodinách obvinili dalších sedm lidí, mezi nimi i tři bývalé poslance a vysoké důstojníky vojenské rozvědky.

„V žádném případě nebylo naším zájmem se zabývat politikou, jakoukoli politickou stranou nebo něčím podobným,“ prohlásil druhý den šéf útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události následující po zatčení Jany Nagyové, dnes Nečasové, připomněli Eliška Malínská a Antonín Viktora

Právě politiku ale případ ovlivnil nejvíc. Podle vyšetřovatelů totiž hrála hlavní roli v údajném zneužití vojenské rozvědky a uplácení poslanců partnerka samotného premiéra.

Petr Nečas z ODS dokázal této situaci vzdorovat tři dny. „Zítra podám demisi na pozici předsedy vlády. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky,“ řekl premiér.

I další vývoj byl překotný. Prezident Miloš Zeman jmenoval úřednickou vládu, ta ale nezískala důvěru. Následovalo rozpuštění sněmovny a předčasné volby, které úplně překreslily politickou mapu.

Od zatčení Jany Nagyové (Nečasové) uplynul rok, kauza míří k soudu

Číst článek

Kdysi mocná ODS je teď malou opoziční stranou. Postup vyšetřovatelů v čele se státním zástupcem Ivo Ištvanem ale i tak vytrvale kritizuje.

„Způsob, jakým státní zastupitelé odůvodňují, proč obvinili expředsedu vlády, je naprosto nepřijatelný,“ řekl letos v únoru nový předseda strany Petr Fiala.

Ivo Rittig jde k výslechu | Foto: Filip Jandourek

Každou ze tří větví kauzy dokázali vyšetřovatelé během roku posunout na jinou úroveň. První z nich, která se týká sledování bývalé Nečasovy manželky, začne řešit soud. Naopak stíhání trojice exposlanců ODS za přijetí úplatku Nejvyšší soud zastavil.

O poslední rovině, ve které se objevují jména známých lobbistů, vyšetřovatelé dosud spíše mlčí. Podle olomouckého žalobce Pavla Komára by ale brzy mohla padnout obžaloba i za vynášení utajovaných informací. Tam je obviněn i známý lobbista Ivo Rittig.

„Státní zástupce přistoupil k tomu, že obviněným umožní seznámit se se spisovým materiálem. To znamená, že vyšetřování je de facto skončení,“ vysvětluje státní zástupce Pavel Komár. Odhadnout, kdy celá kauza skončí, prý ale ani po roce není možné.

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská, Vojtěch Man, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme