Senioři z plzeňského Totemu vyjeli jako dobrovolníci do Německa

Šestice seniorů z plzeňského centra Totem se nedávno vrátila z německého Pasova. Vyjeli tam jako dobrovolníci. Díky stážím, které připravilo české centrum spolu s německými partnery, mohli senioři při dobrovolnické práci v praxi otestovat své znalosti němčiny, kterou procvičují i při kurzech v Plzni. Totem plánuje podobné stáže i do dalších zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pasov

Pasov | Foto: licence GFDL, CC-BY-SA-3.0, Aconcagua

Regionální dobrovolnické centrum Totem funguje v Plzni už 15 let. Během té doby se mu podařilo získat a zapojit do práce stovky dobrovolníků.

Přeshraniční výměnu připravil Totem spolu s dobrovolnickým centrem v německém Pasově v rámci evropského programu Gruntvig, zaměřeného na celoživotní vzdělávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o přeshraničním výměnném pobytu seniorských dobrovolníků natočila redaktorka Martina Klímová

„Šest německých seniorských dobrovolníků bylo u nás na stáži a šest našich plzeňských totemových dobrovolníků bylo v Pasově,“ uvedla ředitelka Totemu Vlasta Faiferlíková.

Za pobyt v cizině dobrovolníci nic neplatí. Pracují za ubytování, jídlo a kapesné. Nutná je však dobrá znalost němčiny.

„Pokud je ta stáž třítýdenní, tak je potřeba se okamžitě jazykově orientovat, takže jsme šli okamžitě po našich jazykových konverzačních klubech a po kurzech, kde se senioři učí německy, a tam jsme dali nabídku,“ uvedla Faiferlíková. Zájem byl podle ní větší než počet míst.

Výměnného pobytu dobrovolníků se nakonec zúčastnili senioři v rozmezí od 60 do 82 let. Podle Faiferlíkové měli u nejstarší účastnice trochu obavu, jak při stáži obstojí, a stejně tak i seniorka sama, ale nakonec vše zvládla „bravurně“.

„A co je velmi potěšující, že ona se začala učit němčinu před pěti lety u nás. A po pěti letech výuky němčiny v Totemu byla schopná naprosto plynule mluvit německy, pracovat v organizaci a být velmi užitečnou dobrovolnicí,“ poznamenala Faiferlíková.

Bavorský dialekt

A jakou práci to vlastně dobrovolníci dělali? „Pomáhali jsme zajišťovat organizaci mezinárodního kulturního festivalu, který se konal v Pasově dva dny. Volali jsme našim českým organizacím, jako třeba vlajkonoši nebo indiáni, a ty jsme sháněli, aby prezentovali kulturu naší země,“ uvedla 72letá Jana Procházková.

Ta je podle svých slov ráda, že to s výměnným pobytem vyšlo.

„Hodně nás to obohatilo, díky tomu jsme se seznámili s životem lidí v Pasově. A třeba při pobytu německých příslušníků tady se s nimi snáze domluvím, protože bavorský dialekt je přece jen jiný než spisovná němčina,“ dodala.

Martina Klímová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme