Pětiletý trest dostal muž, kvůli kterému zemřela žena při zřícení domu v Předlicích

Za krádeže kovů a usmrcení z nedbalosti odsoudil ústecký Okresní soud Kolomana Mikera na pět let do vězení. Při krádeži traverz ze zničeného domu v Předlicích zemřela po pádu stropu žena, další byla vážně zraněná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal 25. června na pět let do vězení Slováka Kolomana Mikera (vpravo) za to, že předloni v Předlicích způsobil krádeží kovů smrt mladé ženy a těžké zranění své matky

Okresní soud v Ústí nad Labem poslal 25. června na pět let do vězení Slováka Kolomana Mikera (vpravo) za to, že předloni v Předlicích způsobil krádeží kovů smrt mladé ženy a těžké zranění své matky | Zdroj: ČTK

Soudce Martin Šámal rozdělil jeho činy na dvě skupiny, část spáchal před předchozím odsouzením za jiné krádeže a část poté, co byl propuštěn na podmínku.

Soud se nejprve zabýval krádeží kabelů a usmrcením z nedbalosti v roce 2012. Pak byl Miker za jiné krádeže odsouzen na rok a půl a po necelých deseti měsících byl propuštěn na podmínku.

Za další krádeže okapů a telefonních kabelů se Mikerovi podmínka změnila na tříletý trest a dostal další dva roky.

Celkově mohl dostat až dvanáctiletý trest vězení. Soudce toho ale nakonec nevyužil. Nižší trest Miker dostal i přesto, že už byl za krádeže čtyřikrát odsouzený.

„U něj opravdu je na místě uložit trest spíš v horní polovině zákonné trestní sazby,“ řekl sice soudce Šámal.

„Ovšem nelze odhlédnout od toho, že významně přispěl k odhalení své trestné činnosti. On se ke všemu přiznal,“ dodal.

Rozsudek je pravomocný

S trestem souhlasil státní zástupce i obžalovaný. Příbuzné zemřelé ženy odkázal soudce s nárokem na odškodnění na občanskoprávní spor.

Podle soudce Šámala lidé, kteří požadovali odškodnění ve svém nároku na nemajetkovou újmu neprokázali, že jsou její příbuzní a soudce by musel předvolat dalších šest nebo sedm lidí, kteří by to dosvědčili.

Mikerův komplic bude souzen samostatně, teď je ve vězení za jiné skutky.

Odsouzený Miker v září roku 2012 kradl spolu s komplicem kovové části ve vybydleném domě. Když odstranili traverzy, strop domu se propadl.

V neobyvatelném domě načerno bydlela matka odsouzeného muže se svou kamarádkou. Sutiny zasypaly jednu z žen, která byla vážně zraněná. Druhá pětadvacetiletá žena zemřela. Muž se hájil tím, že nevěděl, že tam jsou. Soudce ale nepřesvědčil.

Hasiči se snaží dostat do domu v Ústí nad Labem-Předlicích, kde se zřítil strop | Foto: Hasičský záchranný sbor Úst. kraje

Gabriela Hauptvogelová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme