Cyklisté o případu Romana Kreuzigera: Nechápeme, proč se tyto kauzy tak vlečou

Cyklisté se měli dozvědět definitivní sestavy týmů pro Tour de France. Bohužel pro české fanoušky je už od víkendu jasné, že se nadcházející ročník nebude týkat Romana Kreuzigera, který má nesrovnalosti v biologickém pasu, a hrozí mu tak disciplinární řízení. Ostatní cyklisté se kauze vyjádřili s tím, že odsuzují hlavně zdlouhavost celého případu, který prý brzdí nejlepší českého silničáře ve výsledcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anketa Sportovec roku 2010 - Zdeněk Štybar, cyklokros

Anketa Sportovec roku 2010 - Zdeněk Štybar, cyklokros | Foto: Vojtěch Bureš | Zdroj: Český rozhlas

Roman Kreuziger má nesrovnalosti v dlouhodobých záznamech, které o sportovcích vede UCI a kde se sleduje, jestli tam nejsou výrazné výkyvy, které by naznačovaly třeba užití dopingu.

U Romana Kreuzigera jsou takové výkyvy z let 2011 a 2012 a už rok se to řeší, ačkoli vše vyšlo najevo teď. I když mu ještě nikdo nic nedokázal, Tour nejede. Hodně se o tom diskutovalo na víkendovém šampionátu ve Slavkově u Brna. A Leopold König se snažil vžít do jeho situace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Leopold König situaci Romanu Kreuzigerovi nepřeje

„Nedovedu si představit, kdyby tam byly nějaké nesrovnalosti. To je pak na dalších lidech, aby to posoudili,“ říká cyklista stáje NetApp, který Tour de France pojede, stejně jako jeho týmový kolega Jan Bárta.

Dost často ale bylo různým lidem kolem cyklistiky spíše proti srsti, že se zase probírá jejich sport, když v jiných se v dopingu tolik nešťourá. Hlavně se všichni diví, proč se všechno tak vleče.

Vše je tak zdlouhavé, protože posudky v této oblasti, tedy krevních parametrů a hormonů, se vždy zkoumají pečlivě. Ale také proto, že UCI reagovala na ty předložené Romanem Kreuzigerem opravdu s velkým zpožděním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Štybar odsuzuje dlouhé řešení celého případu

Na druhé straně sám Kreuziger požádal o prodloužení poslední lhůty do pondělí 30.6., takže to termínově na dobu před Tour vyšlo. Ale že by se všechno mělo dít mnohem rychleji, si myslí i čerstvý mistr Česka Zdeněk Štybar.

„Tohle by se opravdu nemělo stávat. Už je to po několikáté, co se takováto kauza táhne roky. A myslím si, že to není dobré jak pro cyklistiku, týmy, tak hlavně pro závodníka, protože si dokážu představit, že Roman to má v hlavě už těch pár let, co o tom ví. Určitě ho to musí hrozně trápit a tím pádem ho to brzdí ve výsledcích,“ dodává Zdeněk Štybar.

Tomáš Kohout, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme