Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou excelentní, shodli se Zeman a Kiska

První zahraniční cesta nového českého prezidenta tradičně vede na Slovensko. A platí to i naopak. Andrej Kiska, který je slovenským prezidentem od poloviny června, dnes zahájil svou návštěvu v Praze. Na Hradě ho s vojenskými poctami přivítal prezident Miloš Zeman. Kisku čekají také setkání s předsedou Senátu Milanem Štěchem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě slovenského prezidenta Andreje Kisku

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě slovenského prezidenta Andreje Kisku | Zdroj: ČTK

Červený koberec, vlajky obou zemí i hymny, tak to dopoledne vypadalo na nádvoří Pražského hradu, kde český prezident Miloš Zeman spolu s manželkou Andreje Kisku přivítali.

První dáma České republiky dostala od slovenského prezidenta květiny. Uvítacímu ceremonilálu přihlíželo také několik stovek návštěvníků Prahy.

Poté se státníci odebrali k soukromému jednání. Na následné tiskové konferenci oba ocenili, že setkání bylo velice přátelské. Shodli se mimo jiné na tom, že je potřeba rozšířit dopravní spojení mezi Českem a Slovenskem. Jen jedna dálnice z Prahy do Bratislavy podle nich nestačí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu slovenského prezidenta Andreje Kisky v Praze sleduje redaktorka Jana Čermáková

Podle Miloše Zemana i Andreje Kisky se mohou obě země vzájemně v lecčems inspirovat. Slovenský prezident zmínil například zdravotnictví nebo školství.

„To, že stále více slovenských studentů přichází studovat do Česka, což nás těší, vytváří otázku a inspiraci, jak potáhnout naše školy, aby se také dostaly tam, kam se dostaly české vysoké školy.“

Prezident Miloš Zeman zase zmínil inspiraci v tom, že se na Slovensku platí eurem. „Podle posledního průzkumu veřejného mínění je 70 procent obyvatel Slovenska spokojeno s eurem,“ připomněl.

Po tiskové konferenci Andrej Kiska navštívil svatovítskou katedrálu a po obědě s Milošem Zemanem se setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem z ČSSD. V Hrzánském paláci povečeří s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Nadstandardní vztahy

Bývalý podnikatel Andrej Kiska přijel do Prahy podle svých slov především utužit dobré vztahy mezi oběma zeměmi.

„Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou jsou dlouhodobě nadstandardní, velmi přátelské, přímo bych řekl, že až fantastické. Takže si nemyslím, že je tady nějaké téma, které by bylo potřeba otevírat.“

Slovenský prezident Andrej Kiska si prohlédl katedrálu svatého Víta | Foto: ČTK

„Spíš jde o to potvrdit si, jakým směrem jdeme, jaké ty vztahy máme. Tato návštěva bude hlavně o tom,“ řekl nový slovenský prezident.

Kiskova slova potvrzují i průzkumy. Podle nich máme nejlepší vztahy právě se Slovenskem. V lednu je pozitivně hodnotilo 94 procent Čechů.

V Praze je slovenský prezident soukromě už od včerejška. Čas věnoval svému synovi, který zde studuje. "Zastavím se v rámci svého soukromého programu u hrobu pana Havla a položím tam kytičku,“ popsal Radiožurnálu své plány slovenský prezident.

Jana Čermáková, Eliška Malínská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme