Asijský investor má zájem o zónu v Mošnově. Jasno má být brzy

Průmyslová zóna v Mošnově u Ostravy začíná být středem pozornosti. Hlavně díky tomu, že se čím dál více mluví o příchodu nového a silného zahraničního investora. I když zatím neoficiální informace převažují nad těmi oficiálními, vše nasvědčuje tomu, že jde o továrnu za několik miliard korun a vytvoření stovek nových pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová zóna

průmyslová zóna | Foto: Město Most

Je to souboj regionů, vlád, států a vládních agentur. A jenom jeden vítěz pak může potvrdit, že velkého investora s miliardovými projekty skutečně získal.

Náhodně oslovený muž se slunečními brýlemi v centru Ostravy by rozhodně nelitoval, kdyby takových firem v Moravskoslezském kraji přibylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném příchodu silného investora do Mošnova mluvil Martin Knitl

„Pokud by opravdu byla jistota, že nějaká pracovní místa budou, tak určitě ano.“ Uvítal by ale, kdyby vznikala místa nejen pro dělnické profese.

Jestli bude mladý muž spokojený, zatím jisté není, protože režim utajení je značný.

Spekuluje se o jihokorejské společnosti Hyundai Mobis. Ostravský magistrát už sice potvrdil minimálně 900 pracovních míst a investici přes dvě miliardy korun, ale pořád ještě chybí podpisy investora, premiéra, hejtmana anebo primátora Ostravy.

Úspěch by mohl přilákat další investory

Premiér Bohuslav Sobotka, který kvůli tomu do Mošnova přijel, je přesvědčený, že pokud všechno dopadne dobře, mohly by přijít další velké firmy - třeba do zbytku průmyslové zóny v Mošnově.

„Pokud by se realizovala tato investice, tak ještě tady zbyde určitý volný prostor, který bude možné nabídnout a využít. A tím, že takto významný investor by přišel sem do Mošnova, tak je to zase signál pro ostatní investory, kteří uvažují, že by investovali v České republice,“ řekl premiér.

Co vlastně rozhodlo, že se mluví o zóně v Mošnově v konkurenci s mnoha dalšími v Evropě? Rozhodující pro tuto firmu jsou, kromě podpory vlády, například symbolické výkupní ceny pozemků, dodává Ondřej Votruba z vládní agentury Czechinvest:

„Když potom investor viděl i velkou flexibilitu na straně Moravskoslezského kraje, aby bylo možné zpřístupnit místní infrastrukturu, přístupovou cestu k zóně, investor na základě těchto tří impulzů nás vzal do hry a momentálně jsme v čele pelotonu.“

Slovo bude mít zastupitelstvo Ostravy

Ostrava už zveřejnila plán nabídnout pozemky tomuto investorovi za 1 korunu za čtvereční metr, ale rozhodne se až na zítřejším jednání ostravského městského zastupitelstva, protože tato zóna městu patří.

Pak už by to mělo jít rychle včetně projednání na úrovni vlády. Odhady počítají s několika týdny od připojení posledního podpisu.

Průmyslová zóna Ostrava – Mošnov | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme