Tenistky mají společný rituál, schovávají se pod ručníkem

Čtyři české hráčky si dnes zahrají o postup do čtvrtfinále Wimbledonu, a už dopředu je jasné, že své tělo vystaví obrovské psychické zátěži. Nervozitu a případné špatné myšlenky zahání tenistky každá po svém, jeden rituál ale mají společný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ručníky na Wimbledonu užije i Petra Kvitová

Ručníky na Wimbledonu užije i Petra Kvitová | Zdroj: ČTK

Vyčerpaní boxeři házejí ručník do ringu, ale tenistky si jej dávají kolikrát v těžké situaci na hlavu. Aby nebyly K.O.,ale pokud možno O.K. a mohly pokračovat v tom, co si na kurtu naplánovaly.

„Člověk se trochu zamyslí a může se znovu nabudit. Já si tam tedy spíš pobrečím. Vše se musí vydýchat. Jít znovu a zkusit to, je to Wimbledon,“ přiznává devatenáctiletá Tereza Smitková, která svou hlavu díky tomu několikrát uklidnila takovým způsobem, že je při svém prvním startu v hlavní soutěži Wimbledonu v osmifinále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na uklidňování tenistek přímo na kurtu se zaměřil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Pod ručníkem se ale neschovávají pouze ty méně zkušené tenistky. „Chcete se odprostit od okolí a jen se zavřít do sebe a přemýšlet. Někdo si i povídá sám pro sebe, třeba se povzbuzuje. Myšlenky létají strašně rychle, není čas něco promýšlet,“ prozrazuje Petra Kvitová.

Najít na kurtu kousek soukromí není jednoduché, a jen ti nejlepší se dokážou oprostit od všeho kolem a soustředit se pouze na obvyklé rituály a správné věci.

„Není moc hráčů, kterým myšlenky neutíkají mimo kurt. To jsou ti, co jsou šampióni a zvládají to. I jim někdy v hlavě zablikne něco, co se netýká příštího míče, to se stává,“ usmívá se Petra Kvitová, která o tom sama také dost ví.

Wimbledon zažije český den, v osmifinále se představí 4 tenistky

Číst článek

I ona byla wimbledonskou šampionkou, na což se už delší dobu zkouší se střídavými úspěchy navazovat. Teď má před sebou osmifinále Wimbledonu, stejně jako další české tenistky Barbora Záhlavová-Strýcová, Tereza Smitková a Lucie Šafářová.

Poslední dvě jmenované si zahrají proti sobě, v českém derby, které bývá emočně ještě o něco náročnější, takže možná i při něm uvidí fanoušci během zápasu ručník na hlavě některé z hráček.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme