EK chce, aby se český návrh služebního zákona vztahoval na více úředníků

Evropská komise do příštího týdne zhodnotí český návrh služebního zákona. V Bruselu se na tom se zástupci komise dohodl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Český parlament by měl služební zákon projednat ještě tento měsíc.

Přijetí kvalitní normy je podmínkou pro to, aby mohlo Česko v příštích letech čerpat víc než 500 miliard korun z evropských fondů.

Komise požaduje, aby zákon vedl k odstranění nadměrného vlivu politiků na státní správu.

Podle Dienstbiera komise také chce, aby se zákon vztahoval na větší počet úředníků, než s jakým počítal původní český návrh.

„Jsou tam i některé fondy, například Fond životního prostředí, nebo CzechInvest. Dále se komise zajímala o to, na které dosavadní státní zaměstnance se vztáhne osobní působnost, to znamená z hlediska činností, které vykonávají, a opět samozřejmě z hlediska komise důraz na ty, kteří se podílejí na čerpání evropských dotací,“ vyjmenoval.

Dienstbier připomněl, že pro Česko je důležité dodržet závazek, že norma začne jako celek platit od počátku příštího roku.

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme