Praha nemusí vracet pozemek u silnice v Troji, rozhodl Ústavní soud

Praha si může nechat pozemek u silnice na sídlišti v Troji. Rozhodl o tom Ústavní soud. Žádost dědiců o vrácení půdy původně schválil Pozemkový úřad. Soud ale dnes řekl, že podle zákona se mají vydávat zemědělsky využitelné pozemky, a ne pásy zeleně na sídlišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Upřednostnili jsme veřejný zájem, protože jsme toho názoru, že účel užívání toho pozemku není dost dobře možné měnit. Není pravděpodobně ani do budoucna šance, že by se ten pozemek stal zemědělským. Ten zůstane veřejným prostranstvím,“ řekl soudce-zpravodaj Ludvík David.

Spornou parcelu o rozloze přibližně 1300 metrů čtverečních představuje podlouhlý travnatý pás oddělující vozovku Mazurské ulice v Troji od sídlištního parkoviště. Podle Prahy jde o takzvanou silniční vegetaci, která patří k místní komunikaci.

Pozemkový úřad v roce 2007 přesto rozhodl o vydání parcely dědicům původních majitelů. Právníci hlavního města následně podali žalobu na určení vlastnictví.

V roce 2011 ji zamítl Obvodní soud pro Prahu 1, loni také odvolací Městský soud v Praze a Nejvyšší soud. Teď se sporem bude znovu zabývat obvodní soud.

Rozsudek by měl sloužit jako vodítko i pro nižší soudy. Restituenti totiž podali podobných žádostí více, domáhají se údajně desítek milionů korun jako náhrady bezdůvodného obohacení za obecné užívání pozemku.

Již vydané parcely na veřejně přístupných prostranstvích lze podle Ústavního soudu nejlépe řešit dohodou obcí a restituentů. Další možností je vyvlastnění.

ČTK, Vlasta Gajdošíková, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme