Škody na domě v Horním Žlebu, kam spadl kus skály, majitelům nejspíš nikdo nezaplatí

Tři muži z Horního Žlebu, kterým spadl metr od domu dvacetitunový skalní blok, se stále nemohou vrátit domů a zůstávají evakuovaní v hotelu. Na prudkém srázu za jejich domem pracují odborníci na rozbourání zbytku skály, ze které se mohou kdykoli uvolnit další kameny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní Žleb u Děčína, sanace svahu. Dvacetitunový kus skály jen těsně minul obydlenou roubenku

Horní Žleb u Děčína, sanace svahu. Dvacetitunový kus skály jen těsně minul obydlenou roubenku | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Konzultovali jsme postup prací po návštěvě geotechnika, který rozhodl, které bloky z problematického ložiska ještě přijdou dolů,“ uvádí ředitel realizační firmy Václav Šavr a přiznává, že ani pro dělníky, kteří na bourání skály pracují, není místo bezpečné.

Malou roubenku pana Kováře teď chrání provizorní síť, kterou sem odborníci na výškové práce natáhli. Cesta, kudy dvacetitunový kus skály letěl, je na svahu ještě dobře vidět. Zničila opěrnou zeď domu, terasovitou zahradu i septik.

Spor se teď vede o to, kdo škody zaplatí. Majitelé domu si myslí, že to mají být Lesy České republiky, které na pozemku hospodaří a svah vytěžily. Práce na svahu podle nich mohly skálu narušit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Horním Žlebu se zajímá reportérka Iva Zítková

„K události nedošlo pochybením Lesů České republiky či některého z jejich smluvních partnerů. Tudíž s odkazem na platnou právní úpravu je nutné, aby si lidé z poškozených domů případně vzniklou škodu uplatnili v rámci pojistného plnění z jejich soukromého pojištění zjednaného pro případy tohoto typu,“ namítá mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Karel Kovář ale pojištěný proti takové události není a peníze na opravy nemá. Je registrovaný na úřadu práce.

„Doteď tady nebyl ani statik a neřekl, co a jestli vůbec něco s tím můžeme dělat. To budou velké náklady, já si myslím, že to nebude otázka 20 tisíc, ten septik zrovna tak,“ odhaduje Kovář.

Pomoci mu nemůže podle Radka Tuhého z děčínského magistrátu ani samo město. Pozemek totiž patří státu a spravují ho Lesy České republiky. Nejrozumnější cestou je prý domáhat se požadavků občansko-právní cestou.

Do budoucna by měly svah zabezpečit dynamické sítě, na které se magistrátu města podařilo získat šestimilionovou dotaci. Kdy ale práce začnou, není jisté, Pan Kovář se bojí, že evakuace bude pokračovat ještě měsíce.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme